Wetsvoorstel digitale besluitvorming voor lokale overheden naar Raad van State

maandag 30 maart 2020
timer 1 min

Het wetsvoorstel digitale besluitvorming is na instemming door de ministerraad voor advies naar de Raad van State gezonden. Het doel van het voorstel is om lokale overheden in staat te stellen om digitaal besluiten te nemen, om zo in de huidige uitzondelijke omstandigheden toch zoveel mogelijk te kunnen blijven functioneren.

Op dit moment is digitale besluitvorming niet mogelijk. Daar moet dit voorstel tijdelijk verandering in brengen, zodat zolang openbare fysieke vergaderingen niet goed mogelijk zijn, toch besluiten genomen kunnen worden. Voorwaarde is wel dat de openbaarheid van de vergaderingen blijft, door middel van een videoverbinding. 

De wet zal gelden voor gemeenteraden, Provinciale Staten, algemene besturen van waterschappen, besturen van gemeenschappelijke regelingen en de eilandsraden van Bonaire en Saba. Het wetsvoorstel is voorbereid in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De Afdeling Advisering van de Raad van State wordt verzocht om met spoed over het wetsvoorstel te adviseren. Na advisering wordt het voorstel aan de Tweede Kamer aangeboden. Het is de bedoeling dat het wetsvoorstel op korte termijn in werking treedt.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.