Wijziging wetsvoorstel vliegtaks

maandag 16 november 2020

Per 1 januari 2021 geldt een vliegbelasting. De eerder voorgestelde vliegtaks voor vrachtverkeer komt echter te vervallen, op verzoek van de Tweede Kamer. Dat heeft wel als gevolg dat de vliegbelasting voor passagiers iets omhoog gaat, naar €7,45 per vertrekkende passagier. Deze wijziging is nu voor advisering naar de Raad van State gezonden.

De vliegbelasting voor vrachtverkeer gaat niet door, omdat luchtvaartmaatschappijen dan waarschijnlijk zullen uitwijken naar omliggende landen. De gevolgen hiervan voor Schiphol en Maastricht Aachen Airport acht het kabinet te groot. Het kabinet blijft zich wel inzetten voor een Europese vliegbelasting, om zodoende dit probleem teniet te doen. 

Bij de vormgeving van het wetsvoorstel is de structurele opbrengst van 200 miljoen euro uit het regeerakkoord leidend geweest. Om het wegvallen van de opbrengst van de vliegbelasting per vrachtvliegtuig te compenseren, zal het tarief van de vliegbelasting per passagier worden verhoogd van € 7 naar € 7,45 (prijspeil 2017). Transferpassagiers zijn uitgezonderd.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.