Winnaar HBO-scriptieprijs bekendgemaakt

woensdag 3 november 2021

Tijdens het pré-congres van het Nationaal verkeerskundecongres op 3 november werd de winnaar van de tweejaarlijkse HBO-scriptieprijs bekendgemaakt door juryvoorzitter Hans Jeekel. Winnaar Ravi Chaudhary studeerde af aan de HAN met zijn praktische methode om infrastructuur te testen op Lane Keeping-systemen onder de titel ‘Infrastructure Assessment for Operational Design Domain of Lane-Keeping System.’

-

De jury - naast juryvoorzitter Hans Heekel bestaande uit diverse experts en verkeerskundigen - heeft alle veertien ingediende HBO-scripties aandacht gelezen en zorgvuldig beoordeeld. Uit de voorselectie kwamen drie genomineerden naar voren - Ravi Chaudhary (HAN), Maurice Leenen (Windesheim Almere) en Dennis van Sluijs (Windesheim Zwolle). Van alle ingediende scripties hebben deze drie de jury het meest verbaasd en geïnspireerd. Jeekel: "Het lezen van de scripties was wel een hele klus, met scripties van meer dan 100 pagina's." Het praktische karakter van de scripties - vergeleken met WO-scripties - was een aandachtspunt, maar in de woorden van jurylid Erik Brave: "Zelfs een nobelprijswinnaar zou geen prijs kunnen winnen zonder de mensen die zijn gereedschap maakten."

Chaudhary nam de prijs trots in ontvangst van juryvoorzitter Jeekel, na het gezellige NVC-diner in restaurant The Basket, op het Utrecht Science Park. Automatische rijtaken kunnen helpen menselijke fouten in het verkeer te voorkomen, verwachten we op basis van diverse onderzoeken. Hoe werkt één van deze systemen, Lane Keeping, dat een voertuig tussen de bestaande belijning tracht te houden? 


Chaudhary: "I'm proud to be the winner, and its very rewarding. I'm glad my thesis is so well received."


Hebben voertuigfabrikanten wel de juiste kennis van infrastructuur en de omstandigheden waaronder het voertuig zijn taken moet kunnen uitvoeren? En waar moeten wegbeheerders op hun beurt rekening mee houden? Chaudhary Chaudhary testte het Lane Keeping System van verschillende voertuigen op verschillende vormen van infrastructuur. Zijn onderzoek laat zien dat verschillende voertuigen hun automatische taak op verschillende manieren uitvoeren. Bovendien ontdekt hij voor deze automatische rijtaak enige ‘blinde vlekken’ in de infrastructuur.

Uit zijn scriptie blijkt dat onze infrastructuur nog niet klaar is voor zelfrijdende voertuigen. Daar ligt nog een opgave voor beheerders en beleidsmakers om een slag te maken. 

Meer lezen

Meer lezen over de scriptie van Chaudhary? Lees hier de scriptie.
Binnenkort verschijnt op Verkeerskunde.nl een interview met Chaudhary. 

Nationaal verkeerskundecongres

Het Nationaal verkeerskundecongres is dit jaar op 3 en 4 november in Utrecht, onder het thema 'Nabijheid en Verbinden'. Het précongres vond palats op het Utrecht Science Park, broeiplaats van innovatie en gezonde stedelijke groei. Het congres zelf is in de Jaarbeurs. Lees hier meer. 

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.