Wispelturige files maken reistijdschatting onbetrouwbaar

donderdag 3 juni 2004
timer 2 min

Om zeker op tijd op een afspraak te komen moeten automobilisten eenderde optellen bij de gemiddelde reistijd. Reistijdschattingen in spits- en daluren worden steeds onbetrouwbaarder doordat files zich steeds vaker voordoen op onverwachte tijden en plaatsen. Verbreding van het hoofdwegennet en uitbreiding van alternatieve routes via het onderliggend wegennet kunnen de reistijden van deur tot deur betrouwbaarder maken.
Dit concludeert het Ruimtelijk Planbureau na onderzoek naar fluctuaties in de geschatte reistijden. Aan de hand van modelberekeningen constateren de onderzoekers dat de onbetrouwbaarheid van reistijden niet alleen toeneemt, maar zich ook uitbreidt over de grenzen van de Randstad en de tijd van de dag. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de aantrekkelijkheid van regio’s buiten de Randstad. Ook zal de fileproblematiek buiten de spits sterker toenemen dan erbinnen.
Om de betrouwbaarheid van files beheersbaar te maken geeft het Planbureau twee oplossingen: verbreding van het hoofdwegennet en uitbreiding van het onderliggend wegennet met informatievoorziening over het aanbod van alternatieve routes. De meerwaarde van volwaardige alternatieve routes via het onderliggend wegennet is groter dan verbreding van het hoofdwegennet, omdat deze buiten de spits geen toegevoegde waarde heeft, aldus Hans Hilbers, één van de onderzoekers. Bovendien kan het uitbouwen van het onderliggend wegennet tot een samenhangend netwerk op zich een interessant alternatief voor het hoofdwegennet bieden en ook reistijdwinst opleveren.
Het rapport ‘Behalve de dagelijkse files’ is op 2 juni aangeboden aan verkeersminister Peijs. In opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat het Planbureau nu volgens dezelfde methode de effecten van de Nota Mobiliteit onderzoeken op de (betrouwbaarheid van de) reistijden. Het ministerie wil weten welk deel van de totale onbetrouwbaarheid van reistijden is te wijten aan het hoofdwegennet en welk deel wordt veroorzaakt op het onderliggend wegennet.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.