Zelfrijdende auto gaat testrijden op snelweg

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Tijdens het autorijden bellen of sms-en zonder op de weg te letten. Een ongewenste situatie uiteraard. Maar in de toekomst misschien niet meer: op dit moment wordt hard gewerkt aan een zelfrijdende auto.

Diverse autofabrikanten zijn volop bezig met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Ontwikkelen en realiseren alleen is niet genoeg: uiteraard moet de auto ook gedegen worden getest.

Proefsnelweg
Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant (BBZOB), Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de gemeenten Eindhoven en Helmond en de provincie Noord-Brabant hebben afspraken gemaakt over het testen van de zelfrijdende auto op de openbare weg. Zodra de zelfrijdende auto voldoende is ontwikkeld en getest in de gesloten omgeving, mag het voertuig testrijden op de A270 tussen Eindhoven en Helmond. De A270 is met deze test de eerste ‘proefsnelweg’ in Nederland.

Minder ongelukken
De snelweg wordt alleen op een verkeersveilige en verantwoorde manier ter beschikking gesteld voor het testrijden. Bovendien is een testvoorwaarde dat weggebruikers en omwonenden weinig tot geen hinder ondervinden van deze proeven. Gedeputeerde Ruud van Heugten van de provincie Noord-Brabant: ‘De snelle technologische ontwikkeling van de zelfrijdende auto biedt grote voordelen voor de verkeersveiligheid. Menselijke fouten worden gereduceerd en op den duur zelfs uitgeschakeld. Ondertussen kan de reiziger andere zaken doen tijdens het rijden.’

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.