Zelfscan toetst beheersbaarheid verkeerskundige ontwerpen

donderdag 24 november 2005
timer 2 min

Komen verkeerskundige ontwerpen in de praktijk goed tot hun recht? Of zijn er schijnbaar onbelangrijke factoren, zoals onkruidgroei of zwerfvuil over het hoofd gezien? Met de CROW-zelfscan kunnen ontwerpers en beheerders binnen gemeenten vooraf toetsen of ontwerpen in de praktijk goed beheersbaar zijn.

Een slechte afstemming tussen verkeerskundige ontwerpen en beheer van de openbare ruimte kan veel problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan varkensruggen bij parkeervoorzieningen waarachter zich onkruid en zwerfafval kan ophopen. Of smalle doorgangen die slechter worden onderhouden doordat ze lastig te bereiken zijn. Maar ook straatstenen of tegels die breken doordat het materiaal niet is berekend op de feitelijke belasting, of te krappe draaicirkels of bochtstralen waardoor de verharding of de berm wordt stukgereden. Verder kan er in een ontwerp sprake zijn van te krappe trottoirs, of trottoirs die illegaal parkeren mogelijk maken.
Om deze situaties vooraf goed te controleren heeft CROW een zogeheten zelfscan ontwikkeld. Deze internettest moet door beide disciplines - ontwerpers en beheerders - worden ‘doorlopen’. Na ontvangst van een wachtwoord logt de beheerder of ontwerper in en vult aan de hand van voorbeelden met foto’s, vragen over verschillende situaties in. Het programma stelt vervolgens vast hoe goed het werk van beheerders en ontwerpers binnen een gemeente op elkaar zijn afgestemd.
Ook is het mogelijk om de behaalde scores te vergelijken met andere gemeenten. Verder geeft de zelfscan tips voor betere afstemming tussen ontwerpers (verkeerskundigen, stedenbouwers, groenontwerpers of civiel ontwerpers) en beheerders. Het gaat dan om het afstemmen van inhoudelijke kennis, het optimaal doorlopen van een ontwerpproces, het kiezen van een handige organisatievorm, het regelen van de financiële kant van de zaak en het afstemmen van cultuur en gedrag.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.