Zes incar-toepassingen onderweg

woensdag 15 april 2009
timer 3 min

500 automobilisten gaan in de regio Eindhoven zes verschillende incar-toepassingen in de praktijk beproeven. Eind dit jaar moet blijken in hoeverre de geavanceerde, dynamische systemen kunnen bijdragen aan sneller, veiliger en energiezuiniger wegverkeer. ‘Iedereen praat er al jaren over hoe veelbelovend zulke systemen kunnen zijn. De mogelijke effecten willen wij nu zichtbaar maken’, zegt projectleider incar-experimenten Ab J. Oosting van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, SRE .

Regievoerder van het incar-project is het Platform Beter Bereikbaar Zuidoost Brabant, BBZOB. Daarin zitten Rijkswaterstaat, het SRE, regiogemeenten en de provincie. Samen leggen zij voor de veldproeven een half miljoen euro op tafel. Dit bedrag wordt verdubbeld door vijf deelnemende marktpartijen, te weten TomTom (twee projecten), Andes, DTV Cosultants, NXP en Peek Traffic.
Oosting: ‘We willen de economie een impuls geven - Eindhoven is tenslotte het hart van de automotive-driehoek - en tegelijk de ontwikkelingen op het vlak van spitsmijden, betalen voor mobiliteit en dergelijke een duw in de goede richting geven. Met de ervaringen in deze regio kan later een ‘uitrol’ volgen.’ Landelijk en Europees zijn overheden, kennisinstellingen en industrie al jaren in gesprek over de mogelijkheden die nieuwe incar-technologie kan bieden. De tijd is rijp voor een praktijkproef om de ontwikkeling te versnellen, besloten een jaar geleden de gedeputeerde en portefeuillehouder van provincie en SRE met minister Eurlings van VenW.
Of slimme incar-systemen echt bijdragen aan doorstroming, veiligheid en leefbaarheid (per saldo minder autokilometers, emissie en verkeerslawaai) wordt aan de hand van de verkeersgedragingen van de deelnemende automobilisten nu geanalyseerd. ‘Het gaat om een langdurige proef omdat we vast willen stellen of mensen bereid zijn ook blijvend hun gedrag te veranderen’, licht Oosting toe.
Voor de eerste praktijktest (TomTom) worden circa 200 automobilisten op een vast traject tussen Eindhoven en Helmond gevolgd. Aan de hand van logboekgegevens moet duidelijk worden in hoeverre zij tips onderweg over route en snelheid opvolgen. De tweede TomTom-proef is meer experimenteel van aard. Daarin stelt het bedrijf eigen databasegegevens beschikbaar met gerealiseerde verkeersbewegingen van TomTom-deelnemers, om zo nog betere verkeersadviezen te kunnen geven. De volgende, NXD-proef blikt vooruit op kilometerbeprijzing. Deelnemers krijgen tijdens hun rit aanbevelingen en scoren plus- en minpunten al naar gelang zij daaraan gehoor geven. De Andes-proef wil proberen om met name vrachtverkeer uit de buurt van school- en 30 km-zones te houden. De volgende, Peek Traffic-proef wil dynamische informatie over gerealiseerde verkeersbewegingen van deelnemers benutten om VRI’s op een stedelijke route in Helmond beter aan elkaar te koppelen en te optimaliseren. Ten slotte haalt de DTV Consultants-proef letterlijk DRIP-informatie van de straat om op het dashboard te presenteren.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.