Zestig procent weggebruikers houdt zich aan maximumsnelheid

woensdag 14 september 2022

NDW berekent elk jaar de gereden snelheden op de Nederlandse wegen. Nieuw is dat de navolging van de snelheidslimiet is bepaald volgens de definitie van de risico-indicator Veilige snelheid uit het SPV. Ook zijn wegen met een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur aan de rapportage toegevoegd.  

NDW constateert dat gemiddeld slechts zestig procent van de weggebruikers zich aan de snelheidslimiet houdt. In Zuid-Holland ligt dit percentage het hoogste (62 procent), in Flevoland het laagste (55 procent). De snelheid wordt het vaakst overschreden op wegen met een maximumsnelheid van dertig km/u - in Drenthe houdt slechts 36 procent van de voertuigen zich aan de maximumsnelheid op deze wegen. Hier scoort Flevoland juist het hoogste, daar houdt 55 procent van de voertuigen zich aan de maximumsnelheid op wegen met 30 km/u als maximumsnelheid. 

Later dit jaar verschijnt ook de Monitor snelheid 2021 bij Rijkswaterstaat, in navolging van die van vorig jaar, waarin de landelijk ontwikkeling in de navolging van de snelheidslimiet per wegtype zal worden beschreven.De berekende dataset bevat naast de risico indicator Veilige snelheid,  de inschatting van de V85 (de S85) en de gemiddelde snelheid.

Dataset aanvragen

NDW heeft deze dataset in opdracht van de Taskforce verkeersveiligheid gerealiseerd. Deze dataset is door elke wegbeheerder of in opdracht van een wegbeheerder aan te vragen door een mail te sturen naar marthe.uenk@ndw.nu of werner.van.loo@ndw.nu .In de dataset is het totale wegennet opgenomen. Meer informatie over hoe de S85 en de Veilige snelheid wordt bepaald is te vinden in de onderzoeksrapporten.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.