Zo houd je het fietspad veilig

woensdag 19 december 2018
timer 2 min

Door het toenemende fietsgebruik wordt het steeds drukker op fietspaden. Wanneer het te druk wordt, kan dit leiden tot onveilige situaties, een verminderde doorstroming en minder comfort bij fietsers. DTV Consultants heeft in opdracht van CROW-Fietsberaad onderzoek gedaan naar de waardering/belevingswaarde van fietsers bij verschillende (combinaties van) intensiteiten en fietspadbreedtes.

Het onderzoek bestond uit drie onderdelen: 

1. Modelmatige berekening discomfort

Het doel van deze stap was om zicht te krijgen op het (theoretisch) aantal en soort ontmoetingen op tweerichtingenfietspaden bij verschillende intensiteiten. De Ontmoetingsvoorspeller is hiervoor ontwikkeld: de invoer van de intensiteiten geeft het aantal ontmoetingen per type. Op basis van de benodigde breedte voor elke ontmoeting, kan vervolgens voor elke fietspadbreedte worden vastgesteld of deze ontmoeting (theoretisch) mogelijk is.

2. Empirisch onderzoek naar gebruik en beleving

In deze stap is de belevingswaarde van fietsers gekoppeld aan het feitelijke gebruik van fietspaden. Op 15 tweerichtingsfietspaden is fietsers onder andere gevraagd om een oordeel te geven over de zojuist gemaakte rit en hun oordeel over de breedte van het fietspad. Tegelijkertijd is een telling uitgevoerd, zodat het werkelijke gebruik van het fietspad nauwkeurig kon worden vastgesteld.

3. Vaststellen gewenste fietspadbreedtes

In de laatste stap van het project is vastgesteld, op basis van de onderzoeksgegevens (bij welke fietspadbreedte, in combinatie met de gebruikskenmerken, gaat de waardering van fietsers omlaag?) wat de benodigde fietspadbreedte is om het fietspad (volgens de gebruikers) goed te laten functioneren.

Gewenste breedte

Aan de ontwikkelde Ontmoetingenvoorspeller (zie punt 1) is een rekentool toegevoegd waarmee op basis van de intensiteiten een snelheidsverdeling van fietsers en brom-/snorfietsers en de breedte van het fietspad kan worden voorspeld of een fietspad slechter dan gemiddeld, gemiddeld, beter dan gemiddeld of veel beter dan gemiddeld scoort. Op basis van deze rekentool kan ook een grafiek worden gemaakt waarbij fietspadbreedte en intensiteit tegen elkaar zijn uitgezet, en waarin kan worden afgelezen hoe breed het fietspad moet zijn om een bepaald kwaliteitsniveau voor fietsers te bereiken.

In het kader van het project 'Richtlijnen voor het fietspad van de toekomst' wordt momenteel de mogelijkheid van een sterrensysteem voor de breedtes van fietspaden verkend. De wegbeheerder kan zelf het ambitieniveau bepalen en kan dan aan de hand van de ontmoetingsvoorspeller vaststellen welke breedte hiervoor nodig is.

Lees de volledige paper.

 
Auteur: Hans Godefrooij, DTV Consultants, Robert Hulshof, CROW-Fietsberaad

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden