Zo wordt Utrecht een ‘tienminutenstad’

dinsdag 27 juli 2021

Utrecht wil zich ontwikkelen tot eerste ‘tienminutenstad’ van Nederland, om de groeiende stad bereikbaar te kunnen houden. De plannen daarvoor zijn door de gemeenteraad goedgekeurd in de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040. Het eveneens aangenomen Mobiliteitsplan 2040 moet de bereikbaarheid garanderen.

In 2040 telt de stad naar verwachting 455.000 inwoners, waardoor er de komende twintig jaar zo’n 100.000 inwoners bijkomen. Daarom moeten er vier volledig nieuwe stadscentra in Utrecht ontpoppen, 60.000 woningen en 70.000 extra banen bijkomen. Dat wordt gecombineerd met de aanleg hoogwaardige ov-verbindingen, fietsroutes en groenvoorzieningen. Dat staat in de vaststelling van ‘Utrecht Dichtbij: de tien-minutenstad, Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040’.

Mobiliteitsplan

Het ‘Mobiliteitsplan 2040’, dat ook werd aangenomen, zet uiteen hoe de stad bereikbaar kan blijven. In het Mobiliteitsplan ligt de nadruk op vervoermiddelen die weinig ruimte innemen en uitstootvrij zijn, wat neerkomt op openbaar vervoer, deelmobiliteit en het verbeteren van het netwerk voor fietsers en voetgangers. Een alliantie van tientallen bedrijven, organisaties en overheden in de regio Utrecht deed vorige  week een oproep aan de formerende partijen VVD en D66 om de nationale en regionale woningbouwopgave te ondersteunen met investeringen in het openbaar vervoernetwerk.

Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling) is blij met het besluit van de gemeenteraad: “Volgend jaar is het 900 jaar geleden dat Utrecht officieel een stad werd. Aan de vooravond van dat bijzondere jaar, zetten we koers naar een stad van de toekomst: de gezonde ‘tien minuten-stad’. Wij laten zien welke slimme keuzes je als stad kunt maken om de bevolkingsgroei op een gezonde en innovatieve manier in goede banen te leiden.”

De tienminutenstad is een variant op de 'vijftienminutenstad', een plan van de burgemeester van Parijs: Anne Hidalgo.

Barcode

Om de groei van de stad inzichtelijk te maken, heeft Utrecht een zogenaamde Barcode ontwikkeld. Verschuure: "Als je ergens in de stad een woonwijk bouwt, komen daar mensen te wonen die hun dagelijkse voorzieningen nodig hebben. De barcode maakt inzichtelijk hoeveel ruimte je nodig hebt voor die dagelijkse voorzieningen, zoals winkels, scholen, sportvoorzieningen, groen, gezondheidscentra. Groeit de buurt, dan verandert de barcode mee."

Vier stadscentra erbij

De oude, historische binnenstad blijft het hart van de stad, maar Utrecht krijgt er vier nieuwe stadscentra bij: Noord-Noordwest (Leidsche Rijn Centrum, Lage Weide, Cartesius, Werkspoorkwartier, Zuilen), Overvecht, Utrecht Oost (Utrecht Science Park, Rijnsweerd, Galgenwaard en Lunetten-Koningsweg) en de A12-zone (Papendorp, Woonboulevard en Merwede). Deze vier nieuwe stadscentra ontstaan rondom bestaande stations of andere ov-knooppunten, of in gebieden in de stad waar ruimte is.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.