Zoetermeer gaat van start met Smart Parking

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Automobilisten worden binnenkort in de binnenstad van Zoetermeer snel en eenvoudig naar een vrije parkeerplek geleid. Actuele informatie over beschikbare parkeerplaatsen wordt gekoppeld met elektronische informatieborden langs de wegen naar het centrum van de stad.

Wethouder Haring gaf op 5 juli het startsein van de realisatie. Draadloze sensoren brengen straks real-time het aantal vrije én bezette parkeerplekken in kaart op een aantal parkeerlocaties in Zoetermeer.

Openbare parkeerdata
De gemeente Zoetermeer is de eerste gemeente in Nederland die gehoor geeft aan de wens van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om parkeerdata beschikbaar te stellen. Hierdoor kan een vrije parkeerplek sneller gevonden worden zodat de CO2-uitstoot vermindert en stadscentra aantrekkelijker worden voor automobilisten.

 

Vrije parkeerplekken
Volgens planning is het systeem medio oktober operationeel. Zodra het systeem in werking is gesteld communiceert zij met het verkeersmanagementsysteem van de gemeente Zoetermeer. Automobilisten worden dan via digitale informatieborden langs de toegangswegen geïnformeerd over waar de vrije parkeerplekken zich bevinden.

 

Betere benutting parkeerfaciliteiten
Uit onderzoek en praktijkervaring blijkt dat dit systeem een positief effect heeft  op de doorstroom van het verkeer en de aantrekkelijkheid van de binnenstad. De verwachting is dan ook dat het winkelend publiek in de toekomst Zoetermeer makkelijker weet te vinden. Ook worden zo de reeds beschikbare parkeerfaciliteiten beter benut.

 

Apps en navigatiesystemen
Op den duur komt de parkeerdata ook beschikbaar via een app voor smartphones en navigatiesystemen in voertuigen.

 

Samenwerkende partijen
De realisatie van Smart Parking in Zoetermeer op de Pilatusdam, Tempel, Delftsewallen, CKC en Osijlaan is mogelijk door een samenwerking van Vialis met Nedap-AVI. 

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

In de Zoetermeerse parkeervakken worden de draadloze parkeersensoren aangelegd (Foto: Vialis)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.