Zonne-energie voor elektrische mobilist

woensdag 9 september 2009
timer 2 min
Am
Amsterdam heeft het sinds eind mei maar Frankfurt had het net een maand eerder: een gratis oplaadpunt voor elektrische voertuigen. En het Duitse ‘tankstation’ maakt bovendien gebruik van zonne-energie.

Niets is meer stimulerend voor schoon vervoer dan het zo goedkoop mogelijk te maken. Frankfurt doet dit door gratis oplaadpunten te bieden voor elektrisch rijden. Het eerste oplaadpunt is medio april in gebruik genomen. ‘Elektrische mobilisten’ kunnen hun kleine elektrische vervoermiddelen hier nu opladen. Speciaal aan dit eerste oplaadstation is dat het energie wint met zonnepanelen. Zonne-energie voorziet de zes oplaadpunten van het station van stroom. Er is gekozen voor een strategisch punt in de stad met veel winkels. Zo kunnen mensen inkopen doen terwijl hun voertuig wordt opgeladen. Volgens de specificaties kan het station op een zonnige dag ongeveer 21 kWh aan elektriciteit produceren. Dit staat gelijk aan een jaarlijkse afstand van 115.000 kilometer met een elektrische scooter. De installatie heeft 65.000 euro gekost en is betaald door het plaatselijke bestuur en het bedrijfsleven. De openingstijden van het ‘tankstation’ zijn van 9.00 tot 20.00 uur.

Het eerste oplaadpunt in Amsterdam, officieel geopend op 27 mei jl. bij de Stopera, is overigens de opmaat voor een netwerk van 200 oplaadpunten in de stad. De komende twee jaar zal dit gerealiseerd worden. Energieleverancier Nuon en netwerkbedrijf Alliander leggen in opdracht van de gemeente Amsterdam de openbare oplaadpunten aan. Voorlopig is parkeren en opladen bij deze punten gratis.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.