Zonnepanelen boven de spoorlijnen

woensdag 15 april 2009
timer 2 min

Zo’n 2 miljoen huishoudens kunnen worden voorzien van zonne-elektriciteit als het lukt om in Nederland circa 2800 km spoor te overkappen met zonnepanelen. Dit idee en ontwerp is afkomstig van Europ’s Energy Point. Opmerkelijk genoeg is een vergelijkbaar idee vorig jaar al genomineerd voor de ProRail Prijsvraag 08/09.

Als voordelen van overkapping met zonnepanelen noemt Europe’s Energy Point onder meer dat spoorlijnen in de volle zon liggen en daardoor effectiever en goedkoper kunnen zijn dan panelen op daken van huizen en gebouwen. Bijkomende voordelen zijn dat er door de overkapping minder bladeren, sneeuw en regen op de rails vallen. Daarnaast noemt het bedrijf regenopvangmogelijkheden voor het schoonmaken van treinen en toiletspoelingen. Met dit idee draagt Europe’s Energy Point bij aan de pogingen van ProRail om te komen tot CO2 -neutrale trajecten, te beginnen met de lijn Utrecht - Den Haag. Hiervoor zijn in 2008 al drie ideeën genomineerd, waaronder de inzending van Eye-tools. Met hun zogenoemde Solar Rails stelt het bedrijf grootschalige toepassing voor van zonnecollectoren naast de spoorweginfrastructuur. Bij Solar Rails zit de innovatie in de samenwerking met leveranciers, deskundigen, financiers en grondbezitter ProRail om zo te kijken of grootschalige toepassing leidt tot kosteneffectieve inzet van zonnecollectoren.
Het is volgens de jury zeker de moeite waard om uit te zoeken welke alternatieve energie-opwekkers in combinatie met de railinfrastructuur, de meeste toekomst hebben. Zij vraagt Eye-tools als regisseur op te treden om dit zowel voor zonne- als windenergie verder uit te werken. Naast de drie genomineerden wil Prorail nog een publieksprijs toekennen. Daarvoor toont Prorail sinds 8 april elke week een nieuw innovatief idee op de site . Deze ideeën zijn zo getekend dat iedereen de ‘slimheid’ van het idee kan begrijpen. Vanaf 20 mei kan het publiek virtueel aangeven in welk idee zij een geldbedrag zouden willen investeren. Het idee waarin het meest geïnvesteerd wordt, wordt de publiekswinnaar van de ProRail Prijsvraag. De publiekswinnaar ontvangt een geldbedrag om het idee verder uit te werken. De stemperiode die op 20 mei start, loopt tot 3 juni. Daarna worden de winnaars van de ProRail Prijsvraag en de ProRail Publieksvraag bekend gemaakt.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.