Zuid-Holland kiest voor RijnlandRoute

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Provinciale staten van Zuid-Holland hebben op 27 juni ingestemd met de aanleg van de RijnlandRoute, een nieuwe verbinding ten zuiden van Leiden. Een dag later toonde minister Schultz zich tevreden met dit besluit in de commissievergadering over het MIRT.

‘Beide tracés zijn goed bekeken. Uiteindelijk heeft Provinciale Staten een besluit genomen. Dat moet je dan ook respecteren’, zei minister Schultz in de commissievergadering. In Zuid-Holland is jarenlang discussie gevoerd over de Rijnlandroute, de oost-westverbinding tussen de snelwegen A4 en A44.

Churchill Avenue

Een aantal partijen in de Tweede Kamer nam het op voor het zogenaamde Churchill Avenue-alternatief. SP, GroenLinks en D66 vroegen zich af of dit door burgers ontwikkelde alternatief wel een eerlijke kans heeft gekregen. ‘Uiteindelijk is de toegevoegde waarde van de Rijnlandroute boven de Churchill Avenue doorslaggevend geweest’, aldus Schultz. Ze is zelf ook tevreden over de keuze van de provincie, omdat dit tracé de verkeersproblemen beter oplost.

Betere inpassing

De Rijnlandroute gaat 931 miljoen euro kosten. Het rijk draagt ook geld bij aan de weg. De aanleg moet in 2014 beginnen. Wel stelde Schultz voor nader onderzoek te doen naar een betere inpassing van de weg.

In Provinciale Staten van Zuid-Holland was er uiteindelijk een duidelijke meerderheid voor de RijnlandRoute: 32 leden stemden voor, 22 tegen. Collegepartij SP speelde een cruciale rol. De partij is eigenlijk tegen de Rijnlandroute, maar zij slikte dit bezwaar in tijdens de college-onderhandelingen voor het provinciale bestuur.

Broodnodig

Gedeputeerde Ingrid de Bondt is blij met de stemming in PS. ‘De RijnlandRoute is ontzettend belangrijk voor de ontsluiting van de Leidse regio en hiermee komt eindelijk de broodnodige nieuwe oost-westverbinding tussen de A4, de A44 en Katwijk tot stand. Nu staat het verkeer daar vaak vast, straks kan het doorstromen. Belangrijk is dat de verbinding ruimtelijk-economische ontwikkelingen in de regio mogelijk maakt. Omdat de weg grote impact heeft op mens en omgeving gaan we de komende tijd in overleg met de regio, gemeenten en bewoners voor een zo optimaal mogelijke inpassing van de weg.’

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

'Met de keuze voor de RijnlandRoute hebben we een robuuste en betaalbare weg die zorgt voor betere doorstroming van het verkeer en waarmee we snel kunnen starten met de aanleg', aldus gedeputeerde Ingrid de Bondt.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.