Zuid Holland tekent voor light rail op MerwedeLingeLijn

donderdag 24 maart 2005
timer 2 min

Zuid-Holland heeft de smaak van light rail te pakken. Na de geslaagde proef op de RijnGouweLijn wil de provincie een soortgelijk systeem invoeren op de verlieslijdende spoorlijn van Dordrecht naar Geldermalsen, inmiddels omgedoopt tot MerwedeLingeLijn. Om dit mogelijk te maken tekenden provincie en gemeenten onlangs een gezamenlijke intentieverklaring.

Doel van de verklaring is het behoud van de gehele spoorlijn Dordrecht-Gorinchem-Geldermalsen door per 1 januari 2007 de verantwoordelijkheid voor de exploitatie over te nemen van het rijk. De bedrijfsvoering komt na een geïntegreerde aanbesteding van trein, streekbus (Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijf Heerenlanden), stadsbus (Dordrecht) en mogelijk ook CVV in handen van een nieuwe vervoerder.
Uit een haalbaarheidsonderzoek komt een aantal aanbevelingen naar voren. Deze betreffen onder meer vaker rijden, een betere overstap op NS-treinen in Dordrecht en Geldermalsen, aanleg van nieuwe haltes, ander materieel en een efficiëntere bedrijfsvoering.
De verbeteringen worden stapsgewijs ingevoerd. Tussen 2007 en 2009 wordt het bestaande voorzieningenniveau gehandhaafd, maar vindt de aanleg plaats van de haltes Sliedrecht-Baanhoek, Giessendam-West en Gorinchem-Noord/Papland.|
Na 2009 gaan de treinen vaker rijden. In het enkelsporige baanvak moeten dan wel twee passeerpunten worden aangelegd bij Dordrecht Stadspolders en Boven-Hardinxveld. Dit maakt tussen Dordrecht en Gorinchem een kwartierdienst mogelijk in beide richtingen. De tweede fase voorziet ook in de mogelijke nieuwe haltes Boven-Hardinxveld en Leerdam-West. Of het zinvol is station Beesd te verplaatsen wordt nog onderzocht.
De totale investeringskosten zijn geraamd op 27 miljoen euro. Hiervan is 7 miljoen bestemd voor nieuwe haltes, 15 miljoen voor de frequentieverhoging en 5 miljoen voor kwaliteitsverbeteringen.
Knelpunten in de A15 en A16 zorgen ervoor dat gemeenten langs de spoorlijn onderling nu niet goed bereikbaar zijn. Tegelijkertijd daalde het aantal reizigers op de spoorlijn in 2002 met 12 procent tot 15.000 per werkdag. Provincie en gemeenten willen beide ontwikkelingen keren. Zij menen dat het reizigerspotentieel weer kan groeien als de railverbinding beter voorziet in de behoeften. Het concentreren van woningbouw en kantoorontwikkeling rondom de nieuwe stations moet het voor de mobilist aantrekkelijk maken om zich voortaan over de MerwedeLingeLijn te verplaatsen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.