Zuidelijke ringweg Groningen deels verdiept

donderdag 22 oktober 2009
timer 3 min

Deels op palen, deels verdiept. Met deze bestuurlijke voorkeursvariant willen Rijkswaterstaat, gemeente en provincie Groningen de planstudiefase in voor de zuidelijke ringweg Groningen.

Op het drukste stuk, waar de bebouwing het dichtst op de weg staat, krijgt de zuidelijke ringweg van Groningen straks een verdiepte ligging met een aantal deksels waardoor noord-zuidverbindingen worden verbeterd en de eerdere kap van het Sterrebos wordt hersteld. Op andere gedeelten blijft de weg bovengronds. Tussen het Julianaplein en het Vrijheidsplein wordt de weg op palen gezet. Deze variant, bedacht door stedenbouwkundig ontwerpbureau West 8 – in samenwerking met adviseurs van de betrokken overheden – zorgt voor de benodigde capaciteitsuitbreiding (van de huidige 90.000 mvt per etmaal naar 130.000 in 2020) en past bijna in het budget van 624 miljoen. Niet alle deksels zijn gedekt, maar bij een korte verdiepte ligging kunnen er in ieder geval twee worden uitgevoerd.

De voorgedragen oplossing kan op een groot draagvlak rekenen. Dat laatste is een prestatie, want dit voorjaar leek dat nog een moeilijke onderneming te worden. De twee varianten die in de raadplegingsmarkt voor bewoners als ‘realistisch’ werden gekenmerkt – want passend binnen het budget –, kregen weinig handen op elkaar. En de door veel bewoners gewenste tunnel bleek te duur. Draagvlak in een vroeg stadium is nodig in de nieuwe ‘beter en sneller’- aanpak volgens de commissie Elverding. De zuidelijke ringweg fungeert als proeftuin voor die aanpak. Om tempo te maken worden discussies die vroeger in de planstudiefase werden gevoerd, nu eerder georganiseerd. Projectmanager Bert van der Meulen van Rijkswaterstaat stelt dat de aanpak moet wennen. ‘Bestuurders zijn toch geneigd als het moeilijk wordt aan uitstel te denken en nog weer meer informatie te laten doorrekenen. Maar hier moest iedereen er op hoofdlijnen uit zien te komen.’ Ook voor Rijkswaterstaat zelf was het wennen. ‘Als op zo’n informatieavond een bewoner vraagt: ‘hoeveel is de geluidbelasting op die plek is dat 56 of 58 dBA?’, dan willen wij graag een precies antwoord geven. Nu weten we dat nog niet en kunnen we alleen zeggen dat het beneden de wettelijke norm blijft.’

Nu er een bestuurlijke voorkeursvariant op tafel ligt, kan de twee jaar durende planstudiefase beginnen. Daarin worden de details verder uitgewerkt. Dan zal ook blijken of het draagvlak blijvend is of dat er nog grote discussiepunten boven tafel komen. De verwachting is dat minister Eurlings dit najaar het zogenaamde planstudiebesluit neemt. Daarin staat wat er precies bestudeerd moet worden, gebaseerd op de bestuursovereenkomst die nu wordt opgesteld door rijk en regio.

De zuidelijke ringweg Groningen is aangelegd in de jaren 1969-1970. Voor de weg werd een deel van het Sterrebos gekapt en een aantal straten in de Oosterparkbuurt gesloopt. Er wordt al langer gesproken over een forse capaciteitsuitbreiding, maar steeds leek er onvoldoende geld voor te zijn. Dat veranderde toen de Zuiderzeelijn werd geschrapt en het rijk compensatie voor het Noorden beloofde. Sinds september 2008 werken gemeente en provincie Groningen en Rijkswaterstaat intensief samen in een projectorganisatie.

 
Auteur: Joske van Lith

Deels een verdiepte ligging met overkluizing als bestuurlijke voorkeursvariant voor de zuidelijk ringweg Groningen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.