Zwakke brug aangepast voor ‘zwaargewichten’

dinsdag 13 april 2004
timer 2 min

Omdat de brug te zwak werd voor twee vrachtwagens tegelijkertijd en het niet gewenst was de oeververbinding af te sluiten, besloot de gemeente Ouderkerk (Zuid Holland) een nieuw veiligheidssysteem in te voeren. Ingenieurs van de provincie ontwierpen een systeem, waardoor slechts één vrachtwagen per rijrichting over de in slechte staat verkerende brug kan rijden.

Naderend vrachtverkeer wordt vóór de brug gesignaleerd door weglussen die voertuigen op lengte detecteren. Het verkeerslicht aan de overzijde van de brug geeft vervolgens rood, zodat de eerst aankomende vrachtwagen geen tegenliggers ontmoet op de brug en via het midden kan oversteken. Achter elkaar rijden mag wel. Dit systeem dat vanaf woensdag 25 februari in werking treedt, moet voorkomen dat vrachtwagens elkaar op de brug passeren en er teveel gewicht in één keer over de brug gaat. De brug in de Middenweg (N475), de weg tussen Ouderkerk aan den IJssel en de N210, verkeert in slechte staat. Dit werd geconstateerd tijdens een inspectie door de provincie Zuid Holland. Een nieuwe brug is in voorbereiding, maar het kan nog wel enkele jaren duren voordat met de bouw kan worden begonnen. Hoewel er werkzaamheden zijn verricht om de brug te versterken, levert het gelijktijdig passeren van vrachtwagens een te grote belasting op. De brug zou eigenlijk moeten worden afgesloten voor zwaar vrachtverkeer maar dit levert grote problemen op voor de omliggende bedrijven. Het vrachtverkeer van en naar deze bedrijven zou dan moeten omrijden over gemeentelijke en waterschapswegen die hier niet voor bedoeld zijn. Ingenieurs van de provincie hebben een systeem ontwikkeld gebaseerd op het vrachtwagensignaleringssysteem met camera’s op het ‘veilingkruispunt’ Westerlee tussen Naaldwijk en de A20. De verkeerslichtinstallatie geeft hier langer groen bij naderend vrachtverkeer ter voorkoming van roodlichtnegatie of ongewenst hard remmen door vrachtverkeer omdat het licht vlak voor de wagen op rood springt wanneer de weglus even ‘geen verkeer’ detecteert tussen de laatste personenauto en volgend vrachtverkeer.
Jeroen Disco, woordvoerder van de provincie Zuid Holland benadrukt dat de brug in Ouderkerk de enige ‘zwakke’ brug in de provincie is.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.