Zweeftrein: snel en stil ov-alternatief Noordvleugel Randstad

dinsdag 25 maart 2008
timer 3 min

10 á 20 millimeter hoog zwevend over een magneetbaan, met snelheden tot 350 km/uur. Binnen tien jaar voor 2,2 miljard private euro's te realiseren op het traject Schiphol-Amsterdam (Zuidas)-Almere. Voor nog een kleine 3 miljard extra in de jaren nadien uit te breiden tot een supersnel metro-achtig systeem tussen de vier grote Randstadsteden met uitlopers tot Amersfoort en Lelystad. Dat is in een notendop het idee van Randstadrapid, gelanceerd door het Consortium Transrapid Nederland.

In Transrapid participeren Siemens Nederland, ABN AMRO, Koninklijke BAM Groep, Ballast Nedam en Fluor. Zweeftreintechnologie (snel, geluidsarm, energie- en CO2-sparend) is sinds ruim vier jaar realiteit op een 30 km lang traject tussen Shanghai-centrum en -luchthaven. In 2014 moeten vergelijkbare treinen zweven op een 38 km lang tracé tussen München-Hauptbahnhof en de Franz-Josef Strauß-luchthaven. Zo'n concept kan ook de Nederlandse Randstad bevrijden uit de houdgreep van toenemende immobiliteit, menen de initiatiefnemers. Snelle, comfortabele overstappunten bij kruisingen met het wegennet bieden automobilisten, juist vóór ze in de file vastlopen, een alternatief. Overheidsgeld is volgens het consortium niet nodig mits private partijen voor 50 jaar de exploitatieconcessie verkrijgen. Met kaartopbrengsten (tarieven tussen eerste en tweede treinklasse) kan de investering worden terugverdiend. Consortium-voorzitter Martin van Pernis wil van luchtfietserij niet horen. Hij meent dat met dit 'snelste metronetwerk ter wereld de Randstad zal worden vooruit geholpen'. Zonder een aanvullend vervoersysteem verliest de Randstad de concurrentie met andere grootstedelijke Europese regio's, zo wordt op grond van eerdere OESO-verkenningen vastgesteld. Snelheid is geboden. Niet alleen met de zweeftrein zelf (die dankzij krachtige acceleratie en deceleratie zonder veel reistijdconcessies op het traject acht haltes kan aandoen), maar ook in de procedures. Het consortium bepleit een vereenvoudigd aanbestedingsproces. Als de overheid snel één projectpartner (voor ontwerp, bouw èn exploitatie) kiest, wordt veel tijd en geld gewonnen.
Ruimtelijke inpassing hoeft geen bottleneck te zijn, zo stellen de consortiumpartners. Niet alleen omdat de zweeftrein stil maar ook wendbaar is. Dankzij de magneetveldtechnologie zijn scherpe bochten mogelijk zonder comfortverlies. En van een ontsierende bovenleiding is geen sprake.
Het voorkeurstraject lijkt onderdeel van het eerdere SAAL-traject; alleen de 'L' (Lelystad) heeft in dit verhaal aan prioriteit ingeboet. Een eventuele doortrekking zien de partners eerder richting Amersfoort met nabij Hoevelaken een groot auto/ov-overstappunt.
Het consortium ziet in recente uitingen van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat ruimte voor private en PPS-achtige infra-investeringen. Over dit onderwerp rapporteert dit voorjaar de commissie-Ruding. Verder zou eind maart ook de commissie-Elverding rapporteren over mogelijke snellere procedures voor aanleg van infrastructuur.
Ter inhoudelijke beooordeling zijn de zweeftreinplannen ingediend bij 'IdeeVenW'. Het plan behoort verreweg tot de grootste van de totaal 400 ideeën die sinds de instelling van dit departementale loket zijn ingediend. 80 Procent van de plannen is afkomstig van burgers waarbij steeds weer nieuwe carpoolideeën de boventoon voeren.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.