Zwolse forens mag e-fiets testen

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
De
De gemeenten Zwolle en Kampen gaan 30 e-fietsen aanbieden aan forenzen die 6 tot 15 kilometer van het werk wonen. Zij mogen deze e-fiets ter introductie uittesten in acht periodes van 3 weken.

Het volledig opladen van een e-fiets kost aan elektriciteit ongeveer 5 eurocent, terwijl de verwachte besparing aan brandstofkosten voor de auto neerkomt op 300 en 450 euro per jaar.

 

De e-fiets is dus snel terugverdiend, constateert de gemeente. Voor de gemeente is het verminderen van schadelijke emissies een belangrijk argument om het gebruik van de elektrische fiets te bevorderen. Ook voor de werkgevers is het gunstig als het personeel per fiets reist. Zo blijkt uit TNO-onderzoek dat forensen die naar en van het werk fietsen gemiddeld één dag per jaar minder ziek zijn dan hun niet-fietsende collega’s.

 

Pilot

Om de e-fiets te introduceren heeft Zwolle in een pilotproject met Kampen 30 e-fietsen aangeschaft. In acht periodes van drie weken kunnen 240 forensen de e-fiets uittesten. Iedereen die een dergelijke fiets heeft geprobeerd en bovendien een ander voor het experiment heeft aangemeld krijgt een kortingsbon van 100 euro voor de aanschaf van een elektrische fiets. De proef loopt tot najaar 2010.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.