Benzineautoschaamte

woensdag 18 december 2019
timer 2 min

Sinds een jaar woon ik niet meer in de grote stad. Geen trams elke vijf minuten naar alle windstreken. Niet langer tien musea binnen fietsafstand. Geen speelhoekjes met babyccino’s (opgeklopte warme melk) van drie euro voor de kinderen. We wonen nu buiten de Randstad.

Om toch nog ergens te komen hebben we dus, de horror, een auto gekocht. Omdat we niet van plan waren hem vaak te gebruiken, hebben we gekozen voor een goedkope tweedehands.

Toch rijd ik er nu mee naar mijn ouders. En naar het speelparadijs voor de kinderen (zonder babyccino). En naar klanten voor werk. En op vakantie. En, hoewel ik zoveel mogelijk met de trein reis, rijd ik soms toch ook naar plekken die ik anders gewoon met het ov gedaan zou hebben.

Maar hoe vaker ik de auto pak, hoe meer een licht schuldgevoel me bekruipt. Ik probeer tot op zekere hoogte milieubewust te leven: weinig vliegen of vlees eten, afval scheiden, etc. Nu de auto steeds vaker wordt gebruikt, besef ik steeds meer dat een elektrische auto (op groene energie natuurlijk) veel milieuvriendelijker geweest zou zijn.

Elke Tesla die langs rijdt, kijk ik jaloers na. Bij elke tankbeurt waarbij ik voor mijn gevoel tonnen CO2 naar binnen pomp, voel ik me ongemakkelijker. En ja, natuurlijk heb ik goed gekeken of mijn auto wel milieuvriendelijk is. Het is geen diesel en rijdt redelijk veel kilometers per liter, maar toch.

Ik weet dat er betere alternatieven zijn, als je er maar veel geld voor neerlegt. De groene revolutie-propaganda heeft bij mij gewerkt: elektriciteit voelt inmiddels als iets puurs, schoons, een heilige graal. Autorijden, koken, verwarming, alles is voor mijn gevoel beter via een stekker. Ik weet nu hoe Thomas Edison en Nikola Tesla zich gevoeld moeten hebben, meer dan 100 jaar geleden.

Ik wil nu zo snel mogelijk bergen subsidies ontvangen. Een nieuwe wet die elektrisch rijden verplicht stelt voor iedereen. Misschien moet ik een staking organiseren: alle benzineauto’s stoppen met rijden voor een dag. Of in een trage colonne naar Den Haag rijden naar het Malieveld. Maar ja, dat doen we al elke werkdag.

Intussen doe ik niets, behalve wachten. Wachten op de dag dat een elektrische auto ongeveer op de prijs komt van een goedkope tweedehands. Als die dag komt, koop ik hem meteen.

 
Auteur: Ruben Bino, datamanager Trajan

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief