Hoezo fietsafstand?

woensdag 19 augustus 2020

Het CBS meldt dat de gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool op de fiets 600 meter is, dat is 100 meter minder dan met de auto. In Amsterdam 400 meter. Hoezo fietsafstand? Waarom? Die 600 meter is toch loopafstand? Zo'n 10 minuten wandelen als je echt de tijd neemt.

Door Walther Ploos van Amstel, Lector Citylogistics Hogeschool van Amsterdam


In de nabijheidsstatistiek berekent CBS de gemiddelde afstand met de auto tussen woningen en voorzieningen zoals huisartsen, bibliotheken en scholen. Lopen en fietsen zijn gezonde manieren van bewegen. Veilig Verkeer Nederland stimuleert schoolgaande kinderen om te voet of op de fiets naar school te komen en pleit voor een autoluwe, of nog liever, autovrije schoolomgeving.

Het CBS kopt met: 'fietsafstand'. Waarom niet met: 'loopafstand'. Gaat Nederland gebukt onder een systematische fietsfetish? Lopen staat onder aan de pikorde bij het nadenken over betere, gezondere en veilige oplossingen. Oplossingen die weinig kosten. Er zijn geen brede fietspaden voor nodig, geen enorme fietskelders en de buurt wint aan sociale cohesie. Lopen is bovendien veiliger.

Natuurlijk moeten kinderen leren fietsen. En, natuurlijk is de fiets een prima oplossing voor al die korte autoritjes. Maar, lopen biedt met de Nederlandse stedelijke nabijheid van scholen, ov-punten, horeca, winkels en werk nog veel kansen voor verdichtende steden. Geef de voetganger de ruimte.

Ook meepraten en meedenken over fiets en voetganger?
Op 3 september en 19 november is de digitale editie van het Nationaal Fietscongres, op 27 mei 2021 gevolgd door een fietstocht én netwerkborrel. 

Op 8 oktober is het Nationaal Voetgangerscongres, in Leeuwarden. Komt u ook?


 

Ik stond ook paf, dat men zegt een gemiddelde afstand van 400-600 mtr van school dat deden wij ook lopend en ik nog eens 4 keer per dag heen en weer tot ze oud genoeg waren om dat zelf te doen, daarmee leren ze ook nog eens de weg en het verkeer ervaren. Onze kinderen waren 12 jaar en fietsen dagelijks naar Hulst op 20 km afstand naar het voortgezet onderwijs. Anderen gingen met de bus.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief