ISA, achterhaald op de dag van lancering?

dinsdag 27 juli 2021

Al sinds de vorige eeuw wordt er gewerkt aan snelheidsbegrenzing van auto’s, oftewel aan intelligente snelheidsadaptatie (ISA). Een proces van lange adem dus. Bovendien laat de dwingende versie van ISA nog steeds wel even op zich wachten. Sterker nog, zo gauw we zover zijn dat ISA dwingend wordt, is het tegen die tijd mogelijk al weer achterhaald. Kan dat niet slimmer of voortvarender? Kan dat niet nú al? Het antwoord is: ja!

Vanaf 2022 komt de EU met de verplichting dat nieuwe auto’s een vrijwillige ISA moeten hebben. Zie het als een soort gordelverklikker: de auto geeft bijvoorbeeld waarschuwingssignalen bij te hard rijden. Maar te hard rijden kan dan nog steeds.

 Bijna 20 jaar terug (!) constateert SWOV het volgende: ‘Ondanks brede politieke interesse in een 'maatregel ISA', bestaan er bij de geïnterviewde politici ook duidelijke reserves. Deze reserves gelden met name ten aanzien van een verplichte invoering van ISA, en houden verband met de aantasting van de vrijheid van de automobilist, de mogelijke verstoringen van de werking van het systeem door technische fouten in het systeem, fraude en sabotage.’  En zo er is intussen nog veel meer over ISA te zeggen. Laat de drempels en de andere snelheidsremmers dus nog maar even liggen. En nog afhankelijk blijven van handhaving.

Kan het slimmer? 
ISA is nu voornamelijk gericht op maximumsnelheid. Dat is weliswaar een belangrijke eerste stap. Maar gedrag van verkeersdeelnemers is meer dan maximumsnelheid alleen. Zo is gestaag rijden veilig en voelt voor andere verkeersdeelnemers ook veiliger. Ook is het slim om bij ISA relaties te leggen met wegontwerp, met voorzichtigheid en roekeloosheid, met remmen en optrekken, met oplettendheid en afleiding én met de aanwezigheid andere kwetsbare verkeersdeelnemers. Zullen we ISA meteen omdopen in Intelligente GedragsAdaptatie (IGA)? 

Kan het nu?
De smartphone hebben mensen al. De techniek van ‘IGA’ hebben we ook al zo ongeveer: verzekeringen hebben al systemen waarmee het rijgedrag van de bestuurder wordt gemonitord. En wellicht kan die nog wat beter… Combineer dat eens met regelgeving waardoor we nu al lokaal kunnen experimenteren, vooruitlopend op de ISA-verplichting vanuit de EU. Ik ken zat gemeentes die een interessante wijk hebben om ervaring op te doen. Dan hebben wij, tegen de tijd dat ISA dwingend wordt, ook de intelligente IGA gereed en is de automatische snelheidadaptatie in de goede zin achterhaald.

 

 

 

Adriaan Walraad

Adriaan Walraad, verkeerskundige bij Walraad Verkeersadvisering

Goede analyse!
De paradox is dat er steeds meer vermogen in auto's gestopt wordt, a fortiori nu de EV oprukt.
Die kunnen in stilte gruwelijk snel accelereren (snelste Tesla binnen 3 sec. van 10 tot 100 km/u!), ergo naast limitering van snelheid wordt beperking van de acceleratie (bij EV hét verkoopargument!) steeds urgenter. De 'collision & killing capacity' via acceleratie wordt ook steeds betaalbaarder, zie de Kia EV6 met 584 pk (doodgewicht >2000 kg) die gepromoot wordt met het gegeven dat de EV6 beroemde sportwagens verslaat bij acceleratie!

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief