Meer keuzes, meer uitdagingen

woensdag 9 november 2022

“Woningnood onder studenten.” Ik zie de krantenkoppen van jaren geleden nog voor me. Helaas is het woningaanbod er niet beter op geworden en dat niet alleen onder studenten. Er komen steeds meer mensen bij in Nederland en dat is te zien en te merken. De druk op het verkeer blijft toenemen, maar hoeveel kilometers aan fietspaden we ook aanleggen, daar gaat het al lang niet meer over.

Het gaat om de optimale reisbeleving, de snelheid om met zoveel mogelijk groene verkeerslichten veilig op je bestemming aan te komen. Maar ook de verschillende doelgroepen zoals (kleine) kinderen, scholieren en wielrenners. Doordat we steeds meer keuzes krijgen, hebben we ook steeds meer uitdagingen. We willen nog slimmere (en duurzamere) oplossingen. In gesprekken met klanten en partners merk ik dat dit een steeds grotere vraag wordt: hoe blijven we zorgen voor een leefbare omgeving?

Slimme oplossingen

Als je rondkijkt op straat of thuis zie je het eigenlijk al. We koppelen steeds meer apparaten aan elkaar om data in te zetten om ons leven veiliger en makkelijker te maken. Zo gebruiken we sensoren bij verkeerslichten, om het verkeer te regelen op basis van het milieu. Uitbreiden is niet meer de norm, het gaat om slimme oplossingen bedenken voor de dingen die we al gebruiken en deze inzetten om onze leefomgeving te verbeteren.

Anders kijken

De toekomst zit in bestaande infra voorzien van slimme sensoren. Deze koppelen aan een zogeheten datalake, een datameer zodat met slimme algoritmes voorspeld kan worden waar en wanneer een storing optreedt. Op rustigere momenten, bijvoorbeeld ‘s nachts, kan dan onderhoud uitgevoerd worden en sta je niet voor verrassingen. Ook het koppelen van verschillende datastromen zorgt ervoor dat vraag en aanbod zo goed mogelijk aangepast wordt aan de actuele vraag van de omgeving. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld fietspaden. Door de inzet van slimme apps zoals Schwung voor de eindgebruikers, fietscomfortmetingen voor de wegbeheerders en fietspaden die circulair zijn en hun eigen energie op kunnen wekken, gaan we anders naar bestaande infra kijken. We verbeteren de bereikbaarheid in een drukke stad, binnen alle (milieu)kaders.

Betrek jongeren

Maar onze uitdagingen gaan niet alleen over het aanpassen van bestaande infra. Onze jeugd vraagt ook om innovatievere oplossingen. Het betrekken van de jeugd is daarom ook heel belangrijk. Vanuit dat oogpunt geven wij ook lessen op basisscholen, voortgezet onderwijs en hogescholen. Om ze te leren over verkeersveiligheid en te betrekken bij de uitdagingen waar we voor staan. Door de handen ineen te slaan, jong of oud, samen te werken met partijen uit andere markten, bestaande assets anders in te zetten en verschillende doelgroepen te betrekken denk ik dat we samen kunnen komen tot oplossingen die aansluiten bij onze huidige uitdagingen met de toekomstige generatie in het vizier.

 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief