Tien onafhankelijke auditors toetsen verkeersveiligheid snelweg

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Hoe verkeersveilig is het ontwerp van nieuwe wegen of de reconstructie van bestaande wegen? Die toets kan nu worden gedaan door de eerste tien auditors op infrastructurele werken rijkswegennet die voor deze taak zijn gecertificeerd door het onafhankelijk Kwaliteitsorgaan Verkeersveiligheidaudits (KoVa) conform de Europese regelgeving.

Deze onafhankelijke verkeersdeskundigen gaan voortaan het ontwerp van nieuwe wegen of de reconstructie van bestaande wegen toetsen op verkeersveiligheid. Er zijn overigens meer verkeersveiligheidsauditors (CROW gecertificeerd) die de overige wegen kunnen auditen.

De Nederlandse rijkswegen behoren al tot de top-3 van de meest veilige snelwegen. De inzet van deze auditors is een nieuwe, extra stap om de verkeersveiligheid nog verder te verbeteren.

Europese richtlijn Verkeersveiligheid
De inzet van verkeersveiligheidsauditors is nieuw in Nederland en komt voort uit de Europese richtlijn Verkeersveiligheid uit 2008 dat als doel heeft om het aantal Europese verkeersdoden met de helft te verminderen in 2020.

Vier audits
De onafhankelijke auditors toetsen in opdracht van de aannemer op vier momenten in het ontwerp- en aanlegproces een weg op veiligheidsaspecten. De eerste twee audits worden uitgevoerd tijdens het ontwerpproces. Een derde audit vindt plaats voor de weg open gaat om te controleren of de weg werkelijk is gemaakt volgens het goedgekeurde ontwerp. En binnen drie maanden nadat de weg is opengesteld vindt de laatste audit op het functioneren van de weg plaats. Hierna wordt de weg iedere twee jaar door Rijkswaterstaat geïnspecteerd op de weginrichting en het veilig gebruik door de verschillende typen wegverkeer.

KoVa
De auditors worden ondersteund door het Kwaliteitsorgaan Verkeerveiligheidaudits (KoVa). Dit onafhankelijk orgaan registreert alle werkzaamheden van de auditors en controleert de kwaliteit van de werkzaamheden. De verwachting is dat het aantal gecertificeerde auditors de komende jaren wordt verdubbeld. Het KoVa is ondergebracht bij Rijkswaterstaat, Dienst Verkeer en Scheepvaart.

 
Auteur: Margriet Verhoog

Onafhankelijke auditors toetsen in opdracht van de aannemer op vier momenten een 'nieuwe' weg op veiligheidsaspecten: twee, keer tijdens het ontwerpproces, vlak voor de openstelling en binnen drie maanden nadat de weg is opengesteld.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.