Weg met voorrang bij wegversmallingen

maandag 2 mei 2011
timer 3 min

 

Rico Andriesse, adviseur mobiliteit, Goudappel Coffeng

Bij een wegversmalling waar maar één voertuig tegelijkertijd kan passeren, moet de wegbeheerder kiezen: ‘regel ik de voorrang of niet’. Soms wijst het zich vanzelf: de versmalling ligt aan één zijde van de weg, de andere zijde heeft dus voorrang. Maar meestal moet een ‘kunstmatige’ voorrangsregeling met bebording uitkomst bieden. Wie mag eerst en wie moet wachten? Moeten we dat nou echt op deze manier regelen?  Ik denk van niet!

 

Ten eerste zorgt de voorrangsregel ervoor dat de bestuurder weinig aanleiding heeft om zijn snelheid aan te passen. Ten tweede lijkt de situatie met een voorrangsregeling eenduidig en prettig voor de weggebruikers maar is dan niet. Twee voorbeelden.

 

Voorbeeld 1, uit eigen ervaring

'Ik passeer een lange wegversmalling met voorrang voor de andere richting. Op enige afstand een tegenligger. Ik denk nog wel te kunnen passeren. En dat was ook zo als de andere bestuurder even het gas had losgelaten in plaats van in te drukken om de auto nog net voor de ingang van de wegversmalling te zetten. Resultaat: geblokkeerde weg en twee gefrustreerde bestuurders.'

 

Voorbeeld 2, van een rechtshulpforum

'Ik heb een aanrijding gehad bij een wegversmalling. Ik zag een auto op een grote afstand naderen. Ik had geen voorrang maar achtte de andere auto zo ver weg dat ik de wegversmalling kon passeren zonder problemen. De tegenligger bleek echter zo hard te rijden en was al op het midden van de rijbaan, dat ik geen kant meer op kon omdat ik me nog tussen de wegversmalling bevond. Allebei remmen. De plaats van aanrijding is ver over de helft van de wegversmalling. Maar de andere auto had voorrang, en dat zijn snelheid te hoog lag kan ik niet bewijzen.'

  

Is er niets geregeld dan moeten de bestuurders uit beide richtingen anticiperen en dus allebei hun rijsnelheid aanpassen. Tweemaal effect dus. Ook voor de gemoedstoestand van de bestuurder is een wegversmalling zonder voorrangsregeling te verkiezen: of je krijgt voorrang (blij!) of je besluit de ander voorrang te geven (en het goede gevoel dat je dat geeft maakt ook blij!)

 

 

   

Natuurlijk komt de vraag 'wie is er dan aansprakelijk bij een aanrijding?' Het antwoord is simpel: beide bestuurders zijn blijkbaar doorgereden met een te hoge snelheid waardoor tijdig stoppen onmogelijk werd. 

 

Verleid automobilisten om meer rekening te houden met de omgeving en met andere weggebruikers en laat ze het zelf oplossen: een beetje shared space, ook in uw gemeente!

verkeerskunde artikel
mvg
Ervaring leert echter dat een vrachtwagenchauffeur, zelfs al heeft hij geen voorrang, toch doorrijdt. Welke bestuurder van een personenwagen durft het aan om het tegen een vrachtwagen op te nemen. Besluit: van pure frustratie moet de bestuurder van de personenwagen toch het onderspit delven en achteruit rijden. Er moet er toch een de slimste zijn.
Eigenlijk is het simpel de wegversmalling ligt aan het begin of het einde van de bebouwde kom, dus het verkeer dat de bebouwde kom verlaat mag zijn snelheid vermeerderen en het verkeer dat de bebouwde kom nadert moet zijn snelheid minderen, dus feit is dat degene die de bebouwde kom verlaat voorrang heeft.
geen voorrangsregeling bij wegversmalling is een slecht gevaarlijke zaak; vaak geldt recht van de sterkste of de brutaalste.

sliert auto's rijdt met hoge snelheid bumper aan bumper door de wegeversmalling zodat van de andere zijde er niemand (die al eerder stond te wachten) tussendoor kam
Als niks regelt neemt de grootste durfal voorrang. En 's nachts gokken de meesten dt ze alleen op de weg zijn en scheuren door. Deze wegversmallingen doen niets. Ze stralen alleen uit dat de wegbeheerder wel iets gedaan heeft maar niet echt heeft nagedacht. Jantje van Leidending, geen oplossing.
Ik heb onlangs ook een aanrijding gehad in een wegversmalling.Er was voldoende afstand om deze wegversmalling te paseren op een veilige manier zonder hinder te veroorzaken aan de tegemoedkomende bestuurder die zich wel in een voorrangspositie bevond.Deze bestuurder heeft echter zijn snelheid opgevoerd om mij te beletten om de versmalling uit te rijden.Daar hij geen aanstalte maakte om zijn snelheid te minderen of te stoppen ben ik aan het einde van de wegversmalling gestopt en stond volledig stil, dit om een aanrijding te voorkomen.Desondanks is deze bestuurder de versmalling ingereden en is frontaal op mij ingereden.
Des ondaks wordt ik in fout gestelt voor deze aanrijding daar er geen getuigen van deze aanrijding waren en de wet de voorrangsregel toepast.Deze aanrijding was te vermijden als er een beetje hoffelijkheid in het verkeer bestond maar klaarblijkelijk tillen veel bestuurders daar niet zwaar aan.
weer een jammerlijk voorbeeld:
http://www.alblasserdamsnieuws.nl/wordpress/2014/02/12/autos-botsen-frontaal-op-elkaar-bij-wegversmalling-in-kinderdijk/
Hallo allemaal. Je hebt zo'n wegversmalling met zowel links en rechts van die gereflecteerde paaltjes en dan naast beide zijdes langs die paaltjes heb ik dan een fietstrook. . . Bij zo'n versmalling moeten we elkaar toch 1 voor 1 voor laten gaan ? Of niet soms ?Wat weten jullie hierover ?
Als een product onhandig wordt ontworpen, dan wordt zon product niet populair. Stel je eens voor dat de iPhone driehoekig was bijv.

Kortom het best mogelijke product wint, de markt reguleert zich zelf. Kan iemand mij eens uitleggen waarom (ik ben een beginnende bestuurder) dit soort principes dan ook niet gelden voor zaken waar veel meer vanaf hangt, waaronder levens?

Waarom niet gewoon dit soort twijfel gevallen a.k.a. slecht design, vervangen met niet fout te interpreteren duidelijke oplossingen? Plus het is 2016, hoeveel data moet er niet beschikbaar zijn? Versmalling A geeft x aantal ongelukken meer dan versmalling B. Grote kans dat er bij versmalling B veel minder aan de interpretatie van de bestuurders wordt over gelaten.

Whop overal versie B.


Nu haalt de techniek het alsnog in, door met zelfrijdende auto's te komen, maar frustrerend dat zoveel slechte tot middelmatige oplossingen (die wel zeer gevaarlijke situaties als gevolg kunnen hebben) zomaar worden geaccepteerd.
Als er een bord staat dat de tegenligger voorrang heeft en deze is nog op afstand dan heeft deze bestuurder geen voorrang.
Het bord is er alleen voor als twee bestuurders tegelijk bij de versmalling aankomen dan gaat diegene voor met de witte pijl.
Maak het ene paaltje rood gestreept (die kant moet voorrang geven) en het andere paaltje groen gestreept (heeft voorrang) en alles is duidelijk.
Zie het maar een beetje, als het passeren van een geparkeerde auto. Daar blijf je ook even wachten, als er een tegenligger aankomt. Waarom dan niet bij z'n wegversmalling. Daar ligt de verkeersheuvel al heel lang in de weg, dus weet je dat je moet wachten, als er een tegenligger nadert. Hoe eenvoudig kan het zijn.

Ik wordt te vaak geconfronteerd met associale weggebruikers die bij een wegversmalling voorrang nemen. Gesprekken lopen dan meestal uit op het gebruik van straattaal. Door niet al te snuggere types.

Het lijkt mij netjes om bijvoorbeeld twee auto ‘s voor te laten gaan en dat jij daarna door mag rijden bij een wegversmalling voor beide kanten. Stukje beleefdheid/opvoeding toch ?

Bij een kunstmatige wegversmalling die in het midden van de rijbaan is aangelegd, is er geen regel mbt ‘voor laten gaan’. Van voorrang is helemaal geen sprake!! Dat is alleen bij links en rechts!
Hier geldt: ‘geef je verstand eens voorrang’!

Wanneer een wegversmalling aan één zijde van het wegvlak plaatsvindt dan wordt dit gezien als een obstakel. Wetgeving geeft duidelijk aan dat de bestuurder met het obstakel op zijn weghelft géén voorrang heeft. Bij een wegversmalling op het midden van het wegvlak is dit dus niet duidelijk. Ongevallen door onduidelijkheid of tegenstrijdigheid van voorrangsregelingen, zei het door bebording, verkeerslichten, instructie van bevoegden óf door (verkeeerde) inrichting van de weg, zijn deels of compleet de verantwoording van de wegbeheerder. Ik hoop van harte dat Goudappel dit advies dus nooooooit aan overheid instantie verkoopt. Want een gemeente die een zo een wegversmalling inricht kan een rechtszaak verwachten bij het eerste beste ongeval.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief