Fietscommunity verkent de meerwaarde van 30, het nieuwe 50
donderdag 12 december 2019
timer 3 min

Als 30 km/uur de norm wordt in stedelijke gebieden, wat betekent dit dan voor de fietser, het fietsbeleid en de fietsinfrastructuur? Deze vragen werden verkend tijdens de bijeenkomst ’30 is het nieuwe 50’ van de Fietscommunity, op 29 oktober in Den Haag.

Ontwerp
Rob van der Bijl, stedenbouwkundige en directeur RVDB Urban Planning toont het effect van 30 km aan de hand van drie geslaagde stedenbouwkundige ontwerpen. Zo is in Athene een verblijfsgebied gecreëerd met groen en wateroplossingen tegen hittestress. Ook toont Van der Bijl een woonstraat in Amsterdam, waar niet de voetganger en fietser, maar de auto het sluitstuk is. Zijn derde voorbeeld is de inrichting van de omgeving Vaartse Rijn waar niet de infra, maar ‘space’ first staat. In alle voorbeelden is 30 km een min of meer natuurlijk vormgegeven norm.

Beleid
Otto van Boggelen Programmamanager CROW Fietsberaad, geeft richting aan 30 km-beleid op basis van onderzoek naar verschillende fietsstraatlocaties. Op zijn stelling: ‘Als 30 km/uur de nieuwe norm wordt, kunnen we de vrijliggende fietspaden afschaffen’, is het antwoord negatief. Hoe de weginfrastructuur eruit moet zien, is niet alleen afhankelijk van de maximale snelheid, maar ook van de hoeveelheid verkeer die gebruik maakt van de weg. Uit het onderzoek onder gebruikers van fietsstraten blijkt een sterke relatie tussen een rapportcijfer en hinderlijke ontmoetingen: hoe hoger het rapportcijfer, hoe minder hinderlijke ontmoetingen. Uit dit onderzoek is een tool ontwikkeld die het aantal hinderlijke ontmoetingen en het bijbehorende rapportcijfer kan voorspellen. Daarnaast merkt van Boggelen op dat als de intensiteit hoger wordt, of de straat smaller, het invoeren van 30 km-beleid alleen zin heeft als je ook iets anders doet.

Praktijk
Wim Bot, beleidsmedewerker bij de Fietsersbond uit wel enige zorg in het kader van verkeersveiligheid. “30 km betekent niet dat je overal de fietsinfrastructuur kunt opheffen.” Dit regime trekt bijvoorbeeld ook cargo-bikes aan, noemt hij als een van de effecten waar goed naar moet worden gekeken. Het idee van een fietsecologie en het creëren van groene ruimtes spreekt de Fietsersbond erg aan, “maar dit betekent in de praktijk meer dan het afwaarderen van een 50-km-weg”, benadrukt Bot. De discussie over 30/50 km/uur moet gevoerd blijven worden, stelt Bot, waar ook een snelheid van 15 km/uur in verblijfsgebieden onderdeel van moet zijn. “Hierbij moeten we accepteren dat als we woonstraten willen met een gereduceerde snelheid, er ook straten zijn waar het drukker is en de snelheid hoger ligt.”

Onderzoek
Arjen Klinkenberg, projectcoördinator voor de Dutch Cycling Embassy ontwikkelde voor de Fietscommunity een fietsonderzoeksmatrix. Deze matrix bevat momenteel 53 onderzoeksprojecten die in een leesbare vertaling geschikt zijn gemaakt voor praktische toepassing. Om de projecten onderling te vergelijken op thema en onderzoeksniveau, zijn ze op dezelfde wijze gerapporteerd. De matrix is een platform dat in de komende jaren kan groeien naar een kennisdatabase waar fietsprofessionals elkaar en de onderzoeken makkelijk en gericht kunnen vinden.

Debat
Dagvoorzitter Hugo van der Steenhoven (HugoCycling) start een afsluitend debat met de stelling: We moeten alle wegen 30 km/uur maken in de stad. Volgens het fietsminded publiek gaat het vooral om leefbare steden en is er vooralsnog sprake van een autoprobleem dat moet worden aangepakt.

Klik hier voor een uitgebreid verslag van deze bijeenkomst

De Onderzoeksmatrix die ontwikkeld is in opdracht van de Fietscommunity

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden