Accent Adviseurs: Werkgevers wachten niet meer tot de gemeente met een oplossing komt

dinsdag 7 januari 2020

Het jarenlang faciliteren van onze 9-5 mentaliteit én van onze automobiliteit leidt nu tot een climax: steden kunnen de toestroom van autoverkeer niet meer verwerken. Bovendien verlagen ze parkeernormen in de centra ten gunste van ruimte voor woningbouw en voor schonere en actievere vervoerwijzen. Hubs ontstaan waar de werelden van automobiliteit en leefbaarheid botsen. Keuzes maken is de nieuwe trend. Dat en meer valt Okke Feekes op in zijn werk als adviseur Verkeer en Mobiliteit bij Accent Adviseurs 

De relatie gaat knellen tussen het buitengebied, waar de autoafhankelijkheid dominant blijft, en de stedelijke gebieden, waar leefbaarheid en bereikbaarheid onder druk staan. Feekes: Je ziet een enorme woningbehoefte in steden, met verdichting tot gevolg. Daardoor is er minder ruimte voor de auto. Opgaven die een trendbreuk forceren in ‘het alles en overal faciliteren’. Wij zien als reactie hierop hubs ontstaan aan de randen het stedelijk gebied om die van buitenaf bereikbaar te houden.  

Niet alleen gemeenten, maar ook grote werkgevers volgen actief deze trend, merkt Feekes. We zien dat grote bedrijven alles willen samenbrengen in campussen, om de interne vervoerstromen te reduceren. Tegelijkertijd: hoe groter het bedrijf, van hoe verder weg de werknemers komen. Ook deze werkgevers zoeken, door ruimtegebrek, naar off-site parkeren, met collectief vervoer of fietsen voor de ‘last mile. Zo ontstaan ook kleinere hubs. Parkeren op afstand blijkt in toenemende gevallen goedkoper en een betere ruimtelijke optie. 

Keuzes|
In de discussies die we voeren over visies en beleidsstukken, inclusief parkeernota’s, valt op dat er nu echt keuzes moeten worden gemaakt. Zo’n keuze start met een visie op een gebied: wordt het wonen of werken? Of allebei? Dan kom je op: hoe kom ik daar? Er is onvoldoende ruimte om (auto)bereikbaarheid met leefbaarheid te combineren. 

Kom je uit op hubs, dan is het de vraag: hoe organiseer je die? Hoe én waar zorg je ervoor dat de automobilist uit het buitengebied tijdens zijn reis overstapt? En met wie organiseer je dat? De eerdere generatie P+R-terreinen en transferia waren typische ontwikkelingen vanuit de overheid, om de centra bereikbaar te houden. Nu ontstaat een ander speelveld. Werkgevers wachten niet meer tot de gemeente met een oplossing of regelgeving komt, want ze hebben nu zelf een probleem. De overheid sluit bij deze ontwikkelingen aan. Het initiatief is dus verschoven, maar de overheid moet het nog wel mee mogelijk maken. Zo worden hubs een middel om de trend in het stedelijk gebied te verenigen met de autoafhankelijkheid van het buitengebied.” 

 

Okke Feekes, adviseur Verkeer en Mobiliteit bij Accent Adviseurs

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.