ANWB-leden denken mee over terugdringen verkeersovertredingen

woensdag 3 maart 2021

Ook al ligt de infrastructuur er vaak prachtig bij en weet men dat bepaald gedrag niet kan en mag, toch gaan veel Nederlanders dikwijls hun eigen gang in het verkeer. Soms met ernstige gevolgen als een verkeersongeval. Met het Ledenpanel van de ANWB zijn we in gesprek gegaan over hoe we het aantal verkeersovertredingen kunnen terugdringen. 

Zet in op handhaving
Leden vinden dat er meer gehandhaafd moet worden op de weg. Dit vergroot niet alleen de pakkans bij een overtreding, maar zorgt ervoor dat mensen minder snel geneigd zijn een overtreding te begaan.

Voor veel ANWB-leden is het verhogen van de pakkans bij een verkeersovertreding de meest efficiënte oplossing om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het uitdelen van hogere boetes is daarnaast een prikkel die in ieders portemonnee wordt gevoeld.

Leden denken echter niet dat enkel bekeuren bij iedere overtreder aanzet tot ander, veiliger gedrag. Daarom zien zij naast boetes ook kansen voor taakstraffen en het sneller innemen van het rijbewijs van bestuurders bij ernstige, of herhaalde verkeersovertredingen. ANWB-leden schatten in dat dit soort maatregelen nodig is om dergelijke overtreders te laten nadenken over hun eigen rijgedrag.

Citaat: “Sinds er minder politie zichtbaar is op straat, loopt het aantal overtredingen op. Als mensen denken dat ze ermee wegkomen, proberen ze het. Andere mensen zien dat en kopiëren dit foute gedrag.’’

Goede voorlichting en educatie
Een deel van de ANWB-leden vindt dat meer en harder straffen juist geen effectieve oplossing is. Zij zijn van mening dat het aantal verkeersovertredingen kan worden verlaagd met goede voorlichting en educatie. Gedragsverandering moet vooral bij de bestuurder zelf plaatsvinden. Goede campagnes en reclames die de gevolgen van bepaald rijgedrag tonen, kunnen hierbij helpen. Het gebruik van nare beelden in campagnes is niet prettig, maar zal de noodzaak van een verkeersregel duidelijker maken voor de bestuurder. Vroeger was rijden met een glaasje op ook meer geoorloofd dan vandaag de dag. Deze cultuurverandering is volgens deze leden deels ontstaan door goede campagnes en voorlichting.

Citaat: “Denk aan een campagne waarin je mensen ervan bewust maakt dat het asociaal is om je niet aan de regels te houden, eventueel met voorbeelden van wat voor impact een kleine verkeersovertreding kan hebben.’’

Onduidelijkheid vermijden
Ligt de oplossing voor het terugdringen van verkeersovertredingen dan volledig bij de bestuurder zelf? ANWB-leden geven aan dat een onlogische of onduidelijke verkeersinrichting ook een verkeersovertreding kan veroorzaken. Zij noemen als voorbeeld kruispunten met te veel, te weinig en soms elkaar tegensprekende verkeersborden. Een ander voorbeeld zijn fietsers die ’s nachts moeten wachten voor een stoplicht zonder enig aankomend verkeer.

Daarnaast geven leden aan dat weggebruikers zich eerder aan de regels houden, indien men begrip heeft voor de verkeersregels, bijvoorbeeld omdat deze de verkeersveiligheid bevorderen. Indien regels in de beleving van leden niet logisch zijn, voelt men zich minder geneigd om zich eraan te houden.

Citaat: “Regels moeten zinvol zijn, zodat weggebruikers er begrip voor hebben. Nu zie je nog al te vaak regels waarvan je niet snapt waarom ze daar gelden. Je houdt je eerder aan de regels als blijkt waarom ze toegepast worden.’’

Citaat: “Ik ben me ervan bewust dat regels er niet voor niets zijn, maar er zijn wel situaties die ik echt niet begrijp en zie dit ook aan het gedrag van medeweggebruikers.”

 

In mijn beleving zou er een algemene maximale snelheid moeten komen voor fietsers. En dan alle fietsers, behalve die met een kenteken zoals de speed pedelec. Dat zou de veiligheid op de toch al drukke fietspaden, met gewone fietsen, e-bikes en wielrenners, zeer ten goede komen.
De maximale snelheid voor fietsers zou 25 km/h moeten zijn. En ik snap dat een wielrenner harder wil, maar dan moet hij naar een veilige baan gaan om te racen. Ik kan met mijn auto ook veel harder dan de toegestane snelheden, maar dat mag niet op de openbare weg. Als ik wil racen zal ik naar een circuit moeten. Dat zou dus voor alle weggebruikers moeten gelden, wil je racen dan ga je naar een daarvoor bestemde locatie en doe je dat vooral niet op de openbare weg. Niet alleen zou dat veel ongelukken voorkomen, maar vooral ook heel veel ergernis tussen wielrenners, fietsers en automobilisten.
Verder zijn met name wielrenners in groepen blijkbaar van mening dat verkeersregels niet voor hen gelden. Verkeer van rechts moet maar even wachten, want zij zijn met een hele groep. Stoplicht op rood, maakt niet uit want zij zijn met een groep. Ik heb altijd het idee dat ze zich allemaal Tom Dumoulin voelen die aan de Tour de France bezig is. Ze denken dat al het beschikbare asfalt van hen is.
Daar zou eens flink op gehandhaafd moeten worden. En daar is absoluut veel meer politie of handhaving voor nodig. Je ziet het aan het telefoongebruik achter het stuur, als de kans dat je er mee gepakt wordt kleiner is dan het winnen van de staatsloterij, gaan mensen er gewoon mee door.

Van de aansprakelijkheid bij z.g.n. zwakke verkeersdeelnemers zou alleen nog bij kinderen tot 12 jaar toegepast mogen worden. Van af die leeftijd moeten deze van de basis verkeersregels op de hoogte zijn en geëxamineerd. Er wordt te veel misbruik gemaakt van deze regel door volwassenen om verkeersfouten in de schoenen van automobilisten te schuiven. Ze zullen daarom beter op hun tellen moeten gaan passen!

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.