ANWB-leden: 'Op de weg moet iedereen gelijk zijn'

donderdag 20 december 2018
timer 3 min
“W
“We hebben de ANWB-leden van het panel ‘Denk mee met de ANWB’ gevraagd naar hun visie op het voorspellen van menselijk gedrag in het verkeer op basis van grote hoeveelheden data (zogenoemde ‘big data’) en formules.

Het merendeel van de ANWB-leden heeft vertrouwen in de voorspellingen op basis van verkeersmodellen. “Ondanks dat we onszelf allemaal individuen voelen, vertonen we toch vaak kuddegedrag ". indien men vindt dat dat gedrag niet (volledig) te voorspellen is, is dat omdat menselijke gevoelens gedrag juist onvoorspelbaar maakt. Beide groepen zijn het er wel over eens dat betrouwbaarheid toeneemt, naarmate de hoeveelheid variabelen en gegevens groter wordt.  

 

Verzamelen van informatie over weggebruikers 
Of verkeerskundigen informatie mogen verzamelen van weggebruikers, zoals GSM-verkeer en/of GPS, routepunten, tijdstippen etc. hangt af van een aantal factoren, aldus ANWB-leden. Zo mogen gegevens alleen anoniem en niet zonder toestemming worden verwerkt. Ook mogen gegevens niet herleidbaar zijn naar een persoon en uitsluitend voor de gecommuniceerde doelen worden gebruikt. Voorstanders zien ook veel potentie in dit idee: verkeersdeskundigen kunnen met deze informatie onwenselijke situaties verbeteren: “alleen als het echt een goed beeld gaat geven over de toekomst, bijvoorbeeld files en kans op ongelukken.” Toch zit niet iedereen hierop te wachten. Tegenstanders maken zich zorgen over de zorgvuldigheid waarmee omgegaan wordt met gegevens. 

 

Data reisgedrag koppelen aan andere databronnen  
We legden de mogelijkheid voor om data uit het reisgedrag te koppelen aan andere databronnen zoals bevolkingscijfers en CBS-gegevens, om zo tot een scherp beeld van de werkelijke situatie te komen.  Veel leden zien daar het nut van in: gegevens koppelen komt vooral de betrouwbaarheid van de data ten goede. Maar hier zijn leden nog kritischer als het aankomt op privacy.

 

Men heeft weinig vertrouwen in de zorgvuldigheid waarmee instanties, zoals de overheid, omgaat met gegevens: “het automatisch koppelen vind ik onjuist, de overheid kan niet garanderen dat mijn gegevens veilig zijn.” Daarnaast kunnen dit soort instanties over gevoelige informatie beschikken, die de privacy van het individu ernstig zouden kunnen schenden. En ook hier weer, speelt toestemming de hoofdrol. Naast anonimiteit vindt men ook dat niet alle informatie automatisch gekoppeld mag worden: “Ik wil eerst bekijken of ik het doel van het opslaan nuttig en belangrijk genoeg vind”. 

 

Een beloning voor het vrijgeven van data stuit op kritiek 
We vroegen de ANWB-leden in hoeverre zij open staan voor het gebruik (en koppelen) van hun persoonlijke data voor een compensatie of voorrecht, bijvoorbeeld het mogen gebruiken van een speciale filevrije rijbaan in de spits. Verreweg de meesten voelen helemaal niets voor dit idee. Privacy is belangrijker dan een beloning. Daarnaast noemt men een filevrije strook als beloning onrealistisch: men ziet niet hoe dit bewerkstelligd zou moeten worden. Het belonen van vrijgave van privacy vinden velen maar een ‘raar’ idee: “het voorbeeld van een filevrije baan vind ik moreel verwerpelijk en een vorm van chantage. Bovendien werkt het misbruik in de hand”. Leden zijn het eens: op de weg moet iedereen gelijk zijn.” 

Hannes van de Ven, Blauw Research, namens ‘Denk mee met de ANWB’

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.