50 Jaar VAT, sfeer en ambitie staan nog steeds op één

woensdag 22 juni 2022
VAT Verkeerskunde

Overwegend jongens waren het, de eerste lichtingen studenten aan de VAT, aan de allereerste Verkeersakademie in Tilburg. Mannen zouden het worden, beloofde de poster die vanaf 1972 studenten moesten verleiden om deel te nemen aan de nieuwe opleiding tot verkeerskundige. Breed georiënteerde verkeerskundigen met een toegepast wetenschappelijk karakter, werden het. Pioniers waren ze ook. En die bar…..welhaast het handelsmerk voor sfeer.

Op 20 mei 2022 vond een bijzondere reünie van oud-VAT-studenten en -medewerkers plaats. Niet in Tilburg, maar in Breda, aan de BUas, de Breda University of Applied Sciences, met enthousiaste medewerking van directrice Debbie Dermout. Het huidige instituut voor onder andere de faculteit internationale verkeers-/vervoer-/mobiliteitskundige, logistieke en planologische vakopleidingen.

Waarom moest de VAT er zonodig komen?

De mannen en een enkele vrouw van het eerste uur, troffen elkaar om terug te blikken op 50 jaar VAT, ‘hun’ VAT. Mike Bérénos, gepensioneerd en gepassioneerd oud-docent trapt af voor een aula met honderd vijfentwintig reünisten. Velen kennen elkaar, want reünies houden ze sinds 2008 met enige regelmaat. Maar deze vijfde reünie, vanwege 50 jaar VAT, is wel uniek. Niet alleen de gezelligheid van toen krijgt ruimte, ook wordt er serieus teruggeblikt. Waarom moest de VAT er in 1972 zo nodig komen? Waar kwamen de eerste professionals terecht? Hoe heeft het vakgebied zich ontwikkeld en wat zijn de ideeën voor de toekomst? Al deze vragen worden deze dag aangestipt en nog verder uitgediept in de speciale uitgave: het reünieboek “50 jaar VAT”.       

Stilte

Met diep respect vraagt Mike Bérénos een minuut stilte voor “de studenten en medewerkers die sinds de laatste reünie ons zijn komen te ontvallen.” Gedachten gaan uit naar oud-medewerkers Adrienne Spijkers, Jan Michiels, Henk van Zuylen, Hermi Fraiture en onder meer de oud-studenten Mario Genot, Peter Breuers, Han Vriens en Huub Vullinghs (‘Hupie’, hoor je in de zaal)

VAT Poster
BUas-research manager Don Guikink koos de opleiding vanwege deze poster

BUas-research manager Don Guikink - “Ik koos deze opleiding vanwege de poster”- legt uit waar BUas nu voor staat: een bachelor en masteropleiding voor alle disciplines op het gebied van ruimte, logistiek,  verkeer, vervoer en mobiliteit. Ook welkom voor internationale studenten en voor bedrijven die ontwikkelkansen zien.  Wat blijft is de ‘je- en jij-sfeer’, en de aandacht voor bier en plezier. Maar ook de ambitie: To shape a better world met en door studenten van ABEL , Academie Built Environment en Logistiek.

Terug naar 1972. Oud-adjunct-directeur Gert Karreman schrijft in hoofdstuk 1  van het boek “50 jaar VAT”: “De Verkeersakademie begon na de democratisering van de universiteiten in de jaren zestig. We moesten dus zelf het wiel uitvinden.” Voor het succes van de VAT noemt Karreman twee redenen: “Oprichting van de VAT als afzonderlijk instituut, en de ontwikkeling van het leerplan gebaseerd op een integrale benadering van de Verkeerskunde”.

Hoe integraal die opleiding wel niet was, illustreert oud-student en sindsdien mondiaal verkeerskundige ‘troubleshooter’ Guido Bruggeman. Hij somt de competenties op die hij tijdens zijn werkzaamheden kon inzetten; die van urbanist, trendwatcher, antropoloog, diplomaat, bankier, econometrist, jurist, business analist en tot slot: missionaris voor sustainable transport. To shape a better world, het credo van toen en nu.  

"Al met al een waardige 50 jarige verjaardag VAT. Nu met BUas op naar de 75 en 100 jaar", besluit Mike Bérénos.

Klik hier voor het Boek “50 jaar VAT, 1972-2022”

 

 

 

 

 

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.