ANWB-leden over bewegwijzering in Nederland

donderdag 16 februari 2017
timer 4 min
Me
Met ANWB-leden uit het panel van ‘Denk mee met de ANWB’ zijn we in gesprek gegaan over wat hun ervaringen, wensen en toekomstverwachtingen zijn op het gebied van bewegwijzering in Nederland.

Bewegwijzering was vroeger van de ANWB, de verantwoordelijkheid NBd is nu nog onbekend
ANWB-leden weten dat de ANWB de bewegwijzering in Nederland in het verleden heeft gecoördineerd, maar dat dit inmiddels is veranderd. Men kent de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) daarentegen niet; men denkt dat de Rijksoverheid of Rijkswaterstaat dit centraal reguleert in samenwerking met provincie en gemeenten.

“De overheid is verantwoordelijk voor de bewegwijzering. Afhankelijk van het soort weg is dat de rijks-, provinciaal en gemeentelijke overheid.”

“Deze organisatie was mij niet bekend en dus heb ik ook nog nooit contact met hen gehad. Als er iets kapot is, meld ik dat bij mijn gemeente. Ik weet niet beter, dan dat Rijkswaterstaat de eerstverantwoordelijke is.”

Relatief tevreden over bewegwijzering Nederland
Vooral in vergelijking met andere Europese landen zijn ANWB-leden tevreden met de bewegwijzering op Nederlandse autowegen. Wel is verbetering van de bewegwijzering bij wegwerkzaamheden gewenst. Ook ervaren auto(snel)weggebruikers soms dat de reflectie niet goed werkt en dat borden schoner en beter verlicht kunnen worden.

"Met tijdelijke bewegwijzering en omleidingen ervaar ik nog wel eens problemen. Soms wordt de om te rijden route niet duidelijk aangegeven of stopt gewoon.”

“Soms zie je dat 's nachts niet alle borden goed reflecteren, dat wil nog wel eens vervelend zijn.”

Fietsknooppunten zijn prettig, maar uniformiteit plaatsing borden ontbreekt
Fietskooppunten worden als prettig ervaren voor recreatief fietsen. Men ziet dit systeem als aanvulling op de huidige bewegwijzeringsborden en niet als vervanging vanwege missende informatie als afstand in kilometers en nabijgelegen bezienswaardigheden. Controle op de borden blijft van groot belang, bijvoorbeeld vanwege wegwijzigingen, vandalisme en zichtbaarheid. ANWB-leden missen vooral uniformiteit in de plaatsing van de fietsknooppuntborden en hebben een voorkeur voor een hoge plaatsing aan één zijde.

“Fietsknooppunten is een prettig systeem voor recreatief fietsen. Voor 'transport' is een routeplanner of (fiets)wegenkaart meer geschikt.”

“De fietsknoppunten worden niet op uniforme wijze langs de wegen of fietspaden geplaatst: de ene keer hangt een bordje hoog aan een lichtmast, de andere keer is een bordje laag (tussen hoog opgroeiend onkruid) aan een houten of kunststof paaltje bevestigd. Ik voel me dan bezig met spoorzoeken in plaats van het comfortabel volgen van een uitgestippelde toeristische fietsroute. Door vandalisme zijn de  bordjes soms ook niet meer te vinden.”

“Alleen wel een nadeel dat er steeds meer knooppuntborden komen en andere bordjes/paddenstoelen hierdoor verdwijnen. Want je weet dan de afstand niet en op paddenstoelen of bewegwijzeringsbordjes staan ook bezienswaardigheden aangegeven.”

Inspelen op toekomst door bebording anders te plaatsen
Vanwege de groei van het aantal ‘snelle’ fietsen op fietspaden (bijvoorbeeld elektrische fietsen en racefietsen) zien ANWB-leden op (zeer) korte termijn (< 5 jaar) kansen om de bewegwijzering vóór een kruispunt te plaatsen. Doordat er steeds vaker grotere afstanden worden afgelegd door (elektrische en race)fietsen is ook de wens om niet enkel de eerstvolgende plaats op de fietsbebording te zetten, maar ook verder gelegen plaatsen. Daarnaast is er behoefte aan verlichting (zonne-energie of LED) of reflectie voor fietsbewegwijzering om de zichtbaarheid dusdanig te vergroten.

“De borden staan echt op de kruising, bij de auto vaak ervoor. Heel begrijpelijk overigens, want de snelheid is heel anders. Kan me voorstellen dat voor elektrische fietsen en racefietsers de borden te laat komen om nog op tijd veilig af te slaan.”

“Voor fietsers mis ik duidelijke borden met de kortste route naar de dichtstbijzijnde stad of plaats en de grotere plaatsen daarna. zodat je niet zigzag door de provincie hoeft als je wat verder weg moet.”

“De borden voor auto's zijn verlicht en/of reflecteren, dat zouden ze voor de fietsbewegwijzering ook wel in mogen voeren, lijkt me handig in de winter of bij slecht weer.”

Toekomst
Weggebruikers zien op middellange termijn (< 15 jaar) voor wegen een toekomst voor digitale dynamische bewegwijzering bij bijvoorbeeld wegversperringen of files, uiteraard ook voorzien van verlichting op basis van zonne-energie of LED-verlichting. Men verwacht niet dat de navigatie de bewegwijzering op auto(snel)wegen in zijn totaliteit zal gaan vervangen, maar acht deze kans op lange termijn (< 30 jaar) wel groot, als de zelfrijdende auto’s zijn intrede gaan doen.

“Elektronische borden die meegaan met de situatie en kortere routes aangeven vanwege files, wegwerkzaamheden of ongevallen.”

“Voor de toekomst denk ik dat er steeds meer navigatie in de auto standaard wordt ingebouwd. Ook verwacht ik over een heel aantal jaren dat de zelfrijdende auto zelf zijn weg zoekt na het ingeven van het te bezoeken doel.”

Vera Hulsebosch, Blauw Research, namens ‘Denk mee met de ANWB’

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden