Arvoo: Handhaving met scanauto wordt steeds breder ingezet

dinsdag 7 januari 2020

Scanhandhaving wordt steeds breder dan alleen parkeercontrole, constateert Mattias Rouw van ARVOO. Daarnaast krijgen camera’s een prominentere rol, onder meer bij het autoluw maken van stadscentra.  

Tekst Jan Willem Kerssies

Rouw merkt dat het handhaven door middel van scanauto’s of -scooters nog steeds toeneemt.Scanhandhaving wordt ook steeds breder ingezet en dus niet alleen maar voor parkeercontrole. De camera’s zijn zo doorontwikkeld dat er gecontroleerd kan worden op vuilnis aan de straat en of de straatverlichting het wel doet. De digitalisering gaat ook in 2020 door en er kan steeds meer informatie uit de beelden gehaald worden.”  
 
Nummerplaatherkenning  
Camera’s krijgen ook een steeds prominentere rol in handhaving, zo stelt Rouw vast. “Neem bijvoorbeeld het autoluw maken van stadscentra. Vaak wordt er gebruik gemaakt van bewegende paaltjes om bepaalde voertuigen toegang te geven tot een gebied, maar die zorgen soms voor ongelukken. Door nummerplaatherkenning wordt deze taak nu steeds vaker overgenomen; de cameras controleren wie toegang heeft om in een bepaald gebied te rijden. Daarnaast zie je dat op steeds meer plaatsen de slagbomen verdwijnen omdat er overgestapt is op nummerplaatherkenning via camerahandhaving.  
 
ScanGenius 
ARVOO is fabrikant van het ScanGenius ANPR-systeem. Binnen enkele uren kan elke auto een krachtige mobiele ANPR-scanner zijn, inclusief panoramische overzichtsfoto's en nauwkeurige GPS-positionering. ScanGenius is een mobiel ANPR-systeem dat onder meer vanaf een auto nummerplaten kan scannen en kan controleren of autobezitters betaald hebben voor het parkeren.  
 
Privacy 
Rouw benadrukt dat de privacy van mensen gewaarborgd is. “We hebben een algoritme ontwikkeld dat ervoor zorgt dat bepaalde privacygevoelige informatie standaard uit de beelden wordt verwijderd. Denk bijvoorbeeld aan gezichten of kentekens die niets met een strafbaar feit te maken hebben. Soms worden beelden ook alleen maar op de camera opgeslagen, dit materiaal wordt automatisch gewist na een bepaalde periode.”  
 
 
 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.