Beknibbelen op afmeting gehandicaptenparkeerplaatsen levert niemand iets op

zondag 23 juni 2013
timer 2 min
Denise Janmaat, directeur Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid

Heeft u weleens uw auto geparkeerd op een gehandicaptenparkeerplaats om te checken of uw autodeur volledig open kan om over te schuiven naar een rolstoel? Zo gauw een gehandicaptenparkeerplaats te nauw bemeten is, kan de rolstoeler niet ‘uitstappen’ en onverrichter zake naar huis rijden. Helaas komt dit in veel gevallen voor, terwijl oplossingen voor de hand liggen.

Voor inrichters van de openbare ruimte en parkeergarages zijn gehandicaptenparkeerplaatsen natuurlijk ‘ondingen’. Het zijn ruimtevreters, precies op plekken waar al extra gewoekerd wordt met de ruimte. Juist in het centrum van een dorp of stad, juist in de buurt van de betaalautomaat of juist bij de entree in een parkeergarage, moet de ruimte optimaal worden benut. Dan is het niet fijn om extra plaats te moeten maken voor een gehandicaptenparkeerplaats volgens de officiële afmetingen. Op die afmetingen wordt in de praktijk dan ook vaak beknibbeld, wat leidt tot een, weliswaar, ruimere parkeerplaats waar rolstoelers echter geen gebruik van kunnen maken.

Hoe lossen andere landen dit op?
Rolstoeltoegankelijkheid is in andere Europese landen soms beter gefaciliteerd, bijvoorbeeld in Italië. Het ruimteprobleem bestaat daar ook, maar wordt op praktische wijze opgelost. De aanduiding van de parkeerplaatsen wordt zo aangebracht dat de ruimte voor het uitstappen duidelijk herkenbaar is. Die blijft daardoor ook echt vrij, waardoor de rolstoeler makkelijk kan in- en uitstappen.

Wat wenst de rolstoeler?
Bij het inrichten van een bruikbare gehandicaptenparkeerplaats spelen de volgende wensen van de rolstoeler een rol: * ruimte naast de auto om de vanuit de autostoel de transfer te maken naar de rolstoel * een goede oprit naar het trottoir aan de kopse kant * indien parkeermeter: onbelemmerd bereikbaar met de rolstoel * duidelijke aanduiding van parkeervoorwaarden, zoals wel/niet betalen of parkeerduur * dicht bij meest logische, veel gebruikte voorzieningen.

Toets
Omdat het voor een valide lastig is om zich echt te verplaatsen in het praktische gebruik, is het raadzaam om een ontwerp voor realisatie te laten toetsen door een deskundige. Zo weet u zeker dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de gehandicaptenparkeerplaats.

 
Auteur: Margriet Verhoog

Een praktisch ingerichte rolstoeltoegankelijke parkeerplaats in Italië

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden