Bij verkeer hoort geluid

donderdag 13 september 2018
timer 2 min

De rol van gasthoofdredacteur van Verkeerskunde – thema Geluid – heb ik met veel plezier aanvaard. De hoofdreden is dat dit een unieke kans biedt om het onderwerp geluid onder de aandacht te brengen bij mensen die daar niet dagelijks mee bezig zijn. Want hoe we het ook duiden, geluid en verkeer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al is het maar omdat bijna al het (weg)verkeer geluid maakt.

Geluidshinder zal de komende decennia uitgroeien tot het belangrijkste milieugezondheidsprobleem in Nederland. Nu is dat nog luchtverontreiniging en heeft geluid de twijfelachtige eer op de tweede plaats te staan. Bijna vier miljoen Nederlanders ervaren geluidshinder of worden in hun slaap verstoord, met alle gevolgen van dien. De milieugezondheidsproblemen die kunnen optreden zijn ernstige hinder en slaapverstoring, die leiden tot een verhoogde bloeddruk. Daarvan zijn weer de mogelijke gevolgen hart- en vaatziekten met de kans op vervroegd overlijden.
 

Van langdurige blootstelling aan (veel) geluid kun je dus (ernstig) ziek worden. Daarom is het belangrijk dat er aandacht is voor het voorkomen en het bestrijden van geluidshinder. Er werken aardig wat professionals aan. Voor dit themanummer heb ik een breed scala aan vakgenoten gevraagd om vanuit hun specialisme naar geluid en verkeer te kijken.
 

Ik ben erg blij met het resultaat. Met dit thema hebben we een mooie bijdrage kunnen leveren aan een bredere kijk op het vakgebied geluid.

 

Erik Roelofsen, directeur Nederlandse Stichting Geluidshinder

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

De 30 km wegen worden m.i. gemakkelijk vergeten. Wij wonen in zo'n straat waar veel woon - werk verkeer zich beweegt. Gevolg :3 keer een spits in de 30 km zone. Snelheden gemiddeld boven de 35 km , pieken tot 51 km ( daarboven werkt Smiley niet ! ) Om te beginnen zijn 30 km wegen vaak niet ingericht voor doorgaand verkeer. Zo ook in ons geval . Sterker nog een straat die daarvoor bedoeld was is door de gemeente afgesloten. De ontwikkeling van een industrie terrein met puike aansluiting op de A2 heeft de rest gedaan. De overlast die de bewoners van de straat ervaren is verschillend. Maar het meest uitgesproken daar waar de straat nog 1,5 meter smaller gemaakt is , de huizen op korte afstand van de
straat liggen. Tussen de drempels ( hoog !! ) wordt er gesprint ! Met de gemeente zijn we met een klein team in discussie geweest . Na 3 jaar hebben we de brui er aan gegeven. En nu is de vraag hoe verder. IK heb de gemeente gevraagd een relevante geluidsmeting te doen. Heb nog geen reactie.

Ja, geluid hoort (nu nog wel maar met voortschrijdende elektrificatie steeds minder) bij verkeer. Om overlast tegen te gaan worden tal van maatregelen genomen, geluidsschermen, fluisterasfalt, stille banden en hoge eisen aan nieuwe voertuigen. Wat ik niet begrijp dat er geen handhaving is op het moment dat iemand de standaard uitlaat van zijn type goedgekeurd voertuig vervangt voor een andere uitlaat, soms wel met een goedkeuring, maar niet voor dat voertuig, soms eigen bouw, soms slimme en dure uitlaten zoals Jekyl en Hyde. Met een knop stil bij controle, meer dan luidruchtig in de wijk. Wel met een NL goedkeuringsmerk natuurlijk, alleen niet als standaard uitlaat op een type goedgekeurd voertuig,
En dan komen we in geluidsoverlast in extremo. Autos en motoren die je al van heel ver hoort aankomen en net zo lang weer hoort gaan. Niemand, maar dan ook niemand, geen enkele instantie, neemt dit probleem, deze vreselijke en onnodige overlast serieus, voelt zich verantwoordelijk. En bij deze NSG hoor ik er ook veel te weinig over terwijl dit toch echt in de categorie laaghangend fruit valt. Het valt niet te ramen hoeveel mensen hiervan last hebben. Veel, heel veel. Terwijl voor opsporing niet meer nodig is dan een paar goede oren. Ik vraag me af hoe het komt dat de NSG hier niet veel duidelijker op inzet. Zou het graag ban u horen.

Ik ben het helemaal eens met H van Gellecum. Er is is in toenemende mate last van motoren geluidsoverlast en sportauto’s. Voor beide geldt : met agressieve sportuitlaat en dito berijders.
Ikzelf woon ik Ridderkerk en het loopt hier de spuigaten uit, met name 's avonds en weekends vanaf maart tm september?

We moeten niet te veel geluidsafname verwachten van de elektrificatie van het wagenpark in Nederland. De voornaamste bron is het geluid van banden. Veiligheid en commercie hebben de laatste jaren de winterband en andere banden populair gemaakt. Die banden produceren een behoorlijk meer geluid. Denk dat er met wetgeving iets tegen te doen is, andere type banden, lagere snelheid. Daarnaast moet er een besef komen dat geluidshinder in stedelijke en landelijke gebieden een probleem is. Het beste zou een forse belasting zijn op korte ritten... maar ik weet nog niet hoe.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.