Geluidsvriendelijk ontwerpen

donderdag 13 september 2018
timer 2 min
Ka
Karin Vissers, architect en mede-eigenaar Vissers & Roelands Architecten & Ingenieurs.

“Als stedenbouwkundig architect vind ik steeds nieuwe mogelijkheden om bestaande en nieuwe gebouwen en woningen zodanig te ontwerpen dat ze ook geluidsvriendelijk zijn, dan wel dat ze als geluidsmaatregel dienen om verkeersgeluid in het achterliggende gebied te reduceren. 

Op dit gebied blijkt heel veel mogelijk. Een geslaagd voorbeeld is een parkeergarage in de Spoorzone van Strijp-S in Eindhoven. De garage fungeert als geluidswal voor de woningen in de achterliggende wijk. Maar dat niet alleen. De geluidswerende wand aan de spoorzijde heeft een wandbrede innovatieve toepassing die refereert aan de Eindhovense licht- en beeldbuizenfabrieken van weleer. 

Geluidssensoren vangen trein- en andere geluiden op en vertalen dit als bewegende lichtgolven in de vorm van een equaliser op de polycarbonaat gevel. De hoogte van de gevel en het lichtkunstwerk zijn zo ontworpen dat treinpassagiers de actuele geluidseffecten op ooghoogte kunnen zien. 

Deze interactieve oplossing past perfect in het Eindhovense beleid met speerpunten Techniek, Design, Kennis. Bij al onze ontwerpen nemen wij het geluid in de omgeving mee als uitgangspunt om daarmee een prettig leefklimaat te kunnen realiseren. Ik merk dat er steeds meer aandacht is voor het leefbaarheidsaspect en daarmee ook voor de geluidsbelasting.” 

Bekijk hier de PowerPoint-presentatie van Karin Vissers.

Karin Vissers, architect en mede-eigenaar Vissers & Roelands Architecten & Ingenieurs.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.