Boekrecensie: ‘Weg van het systeem’

dinsdag 26 april 2022

‘Weg van het systeem’ is het nieuwste boek van politicoloog, antropoloog en mobiliteitsexpert Kris Peeters. Peeters werkte eerder mee aan het dossier ‘vervoersarmoede’ in dit vakblad. Eerder verschenen van de Vlaming al ‘De file voorbij: afscheid van het automobilisme’ en ‘Weg van mobiliteit’.

Marcel Slofstra

In het boek gaat Peeters in op de oliecrisis, de economische crisis, de terreurcrisis, de bankencrisis, de woningcrisis en de gezondheidscrisis: crises met als gemene deler dat ze onderdeel lijken van een lange parade van elkaar opeenvolgende schokken in het systeem. “Terwijl de ene crisis nog woedt, dient de andere zich alweer aan”, aldus de schrijver.

‘Weg van het systeem’ wil laten zien dat ons systeem – de manier waarop wij leven en de manier waarop wij onze samenleving ingericht hebben – zélf de oorzaak is van deze crises. We leven, volgens het boek, in een systeem dat zijn eigen crises genereert.

Is het boek dan enkel een aanklacht tegen de status quo, waarin de schrijver een doembeeld schetst om de lezer angst aan te jagen? Welnee. De schrijver wil juist laten zien hoe het anders kan. Hij schetst vakkundig vergezichten van een toekomst waarin medemenselijkheid de norm is en waarin de economische waarde niet langer gezien wordt als de hoogste waarde.

Peeters put uit de lange filosofische historie over het denken over mens en maatschappij, en mengt zijn eigen standpunt met dat van historische figuren – waaronder enkele fictieve. Zo weet hij overtuigend het beeld te schetsen dat wij zélf, als mensheid, een systeem hebben opgezet waar verandering in dient te worden aangebracht.

Het boek is niet perfect – Peeters schrijft weliswaar kundig en goed leesbaar, maar heeft de neiging meer woorden te gebruiken dan noodzakelijk in zijn uitleg. Desalniettemin is ‘Weg van het systeem’ meer dan het lezen waard, zeker ook voor u als verkeerskundige, om een alternatief perspectief te krijgen op de systemen die we in stand houden.

‘Weg van het systeem, wakker in een ander tijdperk’. Kris Peeters, 2022, Uitgeverij Vrijdag (België). ISBN 9789460019856.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.