Daling verkeersdoden in 2020, maar stijging onder fietsers

woensdag 14 april 2021

In 2020 vielen 610 doden in het verkeer, meldt het CBS. Dat zijn 51 minder verkeersdoden vergeleken met een jaar eerder, en het laagste aantal verkeersdoden sinds 2015. Daar is wel een negatieve kanttekening bij: het aantal verkeersdoden onder fietsers is juist toegenomen, tot 229 in 2020. Dat zijn 26 meer dan in 2019 en het hoogste aantal sinds 1995. 

Onder inzittenden van personenauto's daalde het aantal dodelijke verkeersslachtoffers het sterkst. Ook daalde het aantal verkeersdoden het hardst onder twintigers, dertigers en 80-plussers. In Noord-Brabant is de sterkste daling te zien. 2020 kenmerkte zich qua verkeer door twee belangrijke zaken: een jaar van thuiswerken en corona, maar ook een jaar waarin de maximumsnelheid op snelwegen verlaagd is naar 100 kilometer per uur.  Ook is het aantal geconstateerde verkeersovertredingen niet gestegen maar juist gedaald. 

Dodelijke verkeersslachtoffers per modaliteit

Fietsers maakten de grootste groep dodelijke verkeersslachtoffers uit, met 229 dodelijke verkeersslachtoffers. Daarvan reed 1 op de drie (74) op een elektrische fiets. 195 inzittenden van een personenauto kwamen om het leven, waarvan 37 passagiers en 158 bestuurders. Dat is een afname van 42 personen vergeleken met 2019; 32 minder inzittenden en 10  minder bestuurders. Onder motorrijders waren 44 slachtoffers te betreuren. 41 voetgangers, 33 brom- en snorfietsers, 34 bestuurders van een scootmobiel en 23 inzittenden van een bestel- of vrachtwagen kwamen om het leven in het verkeer in 2020. 

Verdeling per leeftijdscategorie

De helft van het aantal verkeersdoden was 60 jaar of ouder. Het aantal verkeersdoden in deze leeftijdsgroep nam af van 324 in 2019 naar 306 in 2020. Hiermee zet een al langer ingezette trend zich voort. Onder de dodelijke oudere slachtoffers gaat het relatief vaak om fietsongevallen. Verkeersslachtoffers jonger dan 60 jaar komen voornamelijk om het leven bij een auto-ongeluk.


Het aantal twintigers en dertigers dat omkwam in het verkeer is, na een stijging in 2019, gedaald tot het niveau van de jaren 2016–2018. Het aantal verkeersdoden liep terug van 183 (2019) naar 149 (2020). Deze daling is het duidelijkst bij inzittenden van auto's en bij motorrijders.

Het aantal 80-plussers onder de verkeersdoden is met 18 gedaald, van 126 in 2019 tot 108 in 2020. In deze leeftijdscategorie vielen minder verkeersdoden onder voetgangers en scootmobilisten.

Bij de groep onder de 20 en bij 40- tot 80-jarigen zijn geen grote verschillen zichtbaar vergeleken met 2019.

Verdeling per regio: verbetering voor Noord-Brabant

In Noord-Brabant viel het hoogste aantal dodelijke slachtoffers, maar het aantal verkeersdoden is er ook het sterkst gedaald. In 2020 vielen daar 99 dodelijke verkeersslachtoffers, tegen 142 in 2019 en 150 in 2018. Ook in Overijssel, Utrecht en Flevoland daalde het aantal dodelijke verkeersslachtoffers.
In Zeeland, Groningen en Friesland nam het aantal verkeersdoden in 2020 toe in vergelijking met 2019. Het aantal dodelijke slachtoffers in Drenthe, Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg bleef op hetzelfde niveau als in 2019. In Flevoland vielen de minste verkeersdoden.

Meer verkeersdoden tijdens lockdown

De lockdown heeft geen positief effect gehad op de verkeersveiligheid. Ondanks dat het vanaf maart minder druk was op de weg - met een verkeersintensiteit van maar een derde van de gebruikelijke verkeersdruk tijdens weekenden in maart en april, aldus de NDW - vielen er relatief toch meer verkeersdoden. Op de rustigste dagen in maart en april - van  23 maart tot en met 19 april - lag het aantal verkeersdoden hoger dan in dezelfde periode in 2019. 

Meer lezen

Amper afname verkeersslachtoffers in 2020

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Afgelopen week werd in de media iemand van de fietsersbond o.a. gevraagd of hij een oorzaak kon aangeven van de stijging van het aantal doden onder fietsers. Al snel kwam hij met het onderweg Corona - legere wegen en daardoor de hogere snelheid van sommige automobilisten. Hierbiij een kanttekening waarover ik hem niet hoorde. Namelijk met name het slechte kijkgedrag van oudere fietser. Het onvoldoende beheersen van de elektrice fiets. Het amper naleven van de gedrags- en of voorrangsregels. Naast elkaar blijven fietsen juist daar waar het niet kan enz. Dit is geen constatering van een gefrustreerde automobilist maar juist van een enthousiast fietser die steeds meer gefocust is op fietsgedrag van met name ouderen en daar daar al menig incident heeft voorkomen.
Het zou goed zijn als er een (verplichte) fietscursus komt voor met name ouderen. De houding van ik fiets al 50 jaar dus ze hoeven mij niets meer te vertellen is al lang achterhaald.

Helaas, dat er meer fietsongevallen blijken te zijn met dodelijke afloop is geen goed teken. Wel is het zo dat er ook heel veel meer fietsers en E-bikers gebruik maken van de weg of waar mogelijk het fietspad. Wat ik in het verhaal mis is duidelijkheid. Wie was de persoon die in de fout is gegaan, de fietser of de bestuurder van de auto, motor, scooter? Of was het een eenzijdig ongeluk? Dat zijn allemaal nog open vragen.
Daarnaast heeft bijna niemand meer geduld. Iedereen is gehaast. Ook houden de overige weggebruikers vaak geen rekening met de snelheid van de E-bike.
Die zou wat mij betreft maximaal 20 kilometer moeten halen. Dat zou dan ook zeker enkele ongelukken voorkomen.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.