De reiziger vertraagt in een razendsnelle digitale leefomgeving

vrijdag 21 december 2018
timer 2 min
Een analyse ‘door de oogharen’ van álle interviews in deze trendbijlage zou kúnnen luiden: er is nu daadwerkelijk aandacht voor de weggebruiker, de klant, de reiziger. Deze stond weliswaar al jaren centraal ‘in woord en geschrift’, maar nu wordt er toch werkelijk actie op ondernomen.

De reiziger, of burger, wordt het uitgangspunt en bepaalt ook maatregelen; vaak zonder het zelf te weten overigens. Overal laat hij/zij onzichtbare sporen en signalen achter: met een mobiele telefoon, door een voertuig, bij iedere betaling of gebruik van allerhande apparatuur. Iedere beweging wordt opgeslagen in een groeiend aantal ‘data-blokjes’ dat samen een uitdijend datanetwerk vormt waarin al die bewegingen worden geanalyseerd en als nieuw uitgangspunt worden geactiveerd.

 

Wat krijgt de reiziger hiervoor terug? Comfort. Bijvoorbeeld met regen iets langer groen als hij op de fiets zit. Nog niet overal natuurlijk, maar hier en daar al wel. Gratis en voor niets. En er ligt nog heel wat comfort in het verschiet. Voorheen onzichtbare knelpunten in de haarvaten van het infranetwerk komen via dynamische kaarten en modellen aan het licht.

 

Langzaamaan sluit er zich een digitaal datanetwerk om ons heen. Onzichtbaar, maar werkelijk en actief.

 

In deze uitgave een reeks aan visies over de diensten en producten die uit deze digitale sluier tevoorschijn kunnen komen voor de mens, voor u, voor ons allemaal. Maar wat wenst de reiziger na al dat comfort nog? Ook dat weet het systeem: een wandeling in schone buitenlucht.  

 

Een hartelijke groet, namens het Trendteam 2019: Nettie Bakker, Guus Puylaert, Susan Traag, Peter Bekkering, Yvonne Ton, Derk van der Laan, Karin Broer.  

 
Auteur: Redactie

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.