Easypath: 'Dubbelgebruik heeft de toekomst'

dinsdag 7 januari 2020

Job van Roekel, directeur van Easypath, kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar. “Ik zie veel innovatie, nieuwe manieren om hergebruik te realiseren. Maar niet alleen hergebruik is belangrijk. Dubbelgebruik, dát is voor ons de trend die ik voorzie voor de komende jaren.” 

Tekst Marcel Slofstra

Easypath maakt modulaire fietspaden, die vaak bestaan uit betonnen elementen. De fietspaden kunnen zo hergebruikt worden. “Fietspaden zijn kostbaar en moeten aan allerlei eisen voldoen. Toch zien we nog vaak dat een fietspad niet meer nodig is, of heel hard aan onderhoud toe is. Een modulair fietspad is in korte tijd neer te leggen, en heeft een lange levensduur. Als het fietspad dan overbodig is geworden, kan het zelfs op een andere plek opnieuw gebruikt worden.” 

Van Roekel is trots op de projecten en pilots die zijn bedrijf vorig jaar heeft mogen uitvoeren. Duurzaamheid staat daarbij voorop. “In Rhenen hebben we in een proef 70 vierkante meter zonnefietspad mogen aanleggen. We gebruiken daarbij de zonne-energie ook om de zonnepanelen te verwarmen.” Om de zonnepanelen te verwarmen maakt Easypath gebruik van een systeem dat vergelijkbaar is met de verwarming van een autoruit. “Op deze manier zorgen we er voor dat ook de panelen zelf sneeuw- en ijsvrij zijn. Daarvoor gebruiken we maar een heel klein gedeelte van de stroom die we opwekken.” 

Dubbelgebruik
Er zijn twee trends die Van Roekel ziet voor volgend jaar en daarna: dubbelgebruik en aandacht voor de belangen van de verkeersdeelnemers zélf. Met dubbelgebruik bedoelt hij het op meerdere manieren inzetten van energiebronnen. Een voorbeeld is verwarming onder fietspaden. “Fietspadverwarming is een soort vloerverwarming, maar dan onder een fietspad. Als je dat onder dikke klinkers of een dikke laag asfalt moet leggen, verlies je een hoop rendement en kost het veel energie om het fietspad zodanig te verwarmen dat de fietser er profijt van heeft. Door te werken met een dunne glazen bovenlaag en direct daaronder verwarming aan te leggen, heb je veel minder energie nodig voor hetzelfde resultaat. Dat scheelt nogal, zo gebruik je maar 10 of 20 procent van de energie die je anders kwijt zou zijn.” Duurzaamheid en efficiëntie gaan zo hand in hand, en duurzame energie kan zo goed gebruikt worden. De zonnepanelen in de solar-fietspaden leveren zo méér energie op dan nodig, het surplus aan energie kan gebruikt worden voor andere doeleinden.  

Aandacht voor fietsersbelang
Van Roekel ziet nog een trend: “Er is steeds meer aandacht voor het belang van de gebruiker. Fietsers worden betrokken bij het proces en belangengroepen laten van zich horen.” Zo noemt hij de Fietsersbond, die geregeld een duidelijke voorkeur aangeeft voor verschillende soorten fietspaden, en zich hard maakt voor fietspaden die voor verschillende soorten fietsers geschikt zijn. “De gebruiker krijgt steeds meer een centrale plaats,” aldus Van Roekel, “en dat zal nog duidelijker worden. Daarom is goede communicatie noodzakelijk, niet alleen tussen overheden en bedrijven, maar ook tussen overheden, bedrijven én burgers.” Hij noemt dat niet alleen de kosten genoemd moeten worden, maar ook de voordelen van nieuwe infrastructuur, en de effecten op veiligheid, duurzaamheid en comfort. “Als je duidelijk communiceert naar de eindgebruiker sta je al een streepje voor. In Leiderdorp geeft de gemeente duidelijk met borden aan waar er gewerkt wordt aan verbetering van fietsinfrastructuur, “en fietsers konden daar een tijd lang een enquête invullen. Dat levert voor iedereen waardevolle informatie op. Elke opmerking is een gratis advies.” Van Roekel verwacht dat de verkeersdeelnemer alleen maar meer centraal komt te staan, ook in 2020. “Fietsveiligheid én fietsplezier staan bij iedereen voorop.” 

Als hij ergens op  mag hopen voor volgend jaar, dan is het wel op overheden die doorpakken en durven op te schalen als het om nieuwe technieken gaat. “70 vierkante meter hier en een paar honderd meter daar is een goed begin, maar daar moet het niet bij blijven. Als we genoeg kunnen opschalen, met wat voor techniek dan ook, dan scheelt dat ook alleen maar in de kosten.” 

 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.