Effectief gedrag beïnvloeden met marketingtechnieken (VK 4/2012)

maandag 25 juni 2012
timer 2 min
Reisgedrag effectief beïnvloeden met commerciële technieken: Gids voor sociale marketing en mobiliteit, KpVV

Steeds meer verkeersprofessionals hebben behoefte aan meer inzicht in de mogelijkheden om het (reis)gedrag van mensen te beïnvloeden. Gedragsbeïnvloeding is niet voorbehouden aan de verkeerswereld, maar komt op alle terreinen voor. Commerciële bedrijven doen niet anders; bedrijven willen producten verkopen en gebruiken daarvoor diverse marketingtechnieken. Als we ‘gedragsverandering’ beschouwen als een product dat verkeersprofessionals willen ‘verkopen’, zijn marketingtechnieken van de commerciële bedrijven prima te gebruiken. Wat kunnen we leren van bedrijven als Coca Cola of de Bijenkorf? Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) beschrijft dit in de publicatie ‘Reisgedrag effectief beïnvloeden met commerciële technieken’. Als het gaat om het bedrijven van marketing om maatschappelijke doelen te realiseren, spreekt men van ‘sociale marketing’.

De publicatie biedt een stappenplan met acties om gedrag effectief te beïnvloeden. De aanpak is naadloos te combineren met de Sumo-methode voor het plannen, volgen en evalueren van projecten. In de Engelse stad Worcester (93.000 inwoners) is een daling van het autogebruik het gevolg van de jarenlange campagne ‘Choose how you move’. Daarmee is dit een aansprekend voorbeeld van een effectieve strategie om reisgedrag te beïnvloeden met gebruik van sociale marketing. Een casebeschrijving maakt duidelijk hoe Worcester dit heeft aangepakt.

 
Auteur: Margriet Verhoog

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.