ElaadNL ontwikkelt voorspelmethode energievraag laadpalen

maandag 18 januari 2021

Hoe groter de energievraag van elektrische voertuigen wordt, hoe belangrijk het voor netbeheerders is om op tijd en op de juiste locaties laadinfrastructuur te kunnen realiseren. Daarom ontwikkelt ElaadNL een nieuwe voorspelmethode voor de energievraag van publieke laadpalen.

Uit een recente schatting van ElaadNL blijkt dat de energievraag vanuit de mobiliteitssector rond de 24 TWh bedraagt. Dit komt neer op meer dan 20 procent toename ten opzichte van de huidige vraag aan elektriciteit in Nederland. Daarmee speelt de mobiliteitssector een steeds grotere rol binnen het Nederlandse energienet. Voor ElaadNL aanleiding om breed onderzoek te doen naar de voorspelbaarheid van de groei.

Wetenschappelijke publicatie

In een nieuwe wetenschappelijke publicatie worden diverse voorspeltechnieken met elkaar vergeleken. In deze methodologische studie – uitgevoerd door onderzoekers uit Slowakije, Italië en Nederland - werd gekeken welke methode het beste kan voorspellen wat de energievraag is van verschillende clusters van publieke laadpalen.

Hoe beter er voorspeld kan worden wat er gaat gebeuren, des te beter kan daarop geanticipeerd worden door energiemaatschappij en netbeheerder. De wetenschappelijke en wiskundige inzichten van de Italiaanse en Slowaakse wetenschappers zijn hierbij gecombineerd met de relevante data en praktische inzichten van ElaadNL.

De wetenschappelijke publicatie is verschenen in het toonaangevendeacademische tijdschrift Applied Energy en is hier beschikbaar: ‘An Ensemble Methodology for Hierarchical Probabilistic Electric Vehicle Load Forecasting at Regular Charging Stations

Internationaal onderzoek

ElaadNL werkt nauw samen met (inter)nationale onderzoeksinstituten om verschillende aspecten van elektrische vervoer te belichten. Met behulp van data- en marktanalyses creëert zij inzichten in relevante ontwikkelingen op het gebied van elektrificatie van de mobiliteitssector.

Vanuit de open source gedachte stelt ElaadNL zoveel mogelijk kennis en data beschikbaar voor geïnteresseerde partijen. Geïnteresseerde onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden kunnen hiervan via het dataplatform van ElaadNL gebruikmaken.

Figuur 1 toont de vier verschillende COROP-regio’s waarvan het gesommeerd energieverbruik van de publieke laadpalen uit de regio’s met elkaar vergeleken zijn op basis van uur- en dag vooruit voorspellingen. De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat een dergelijk regionale benadering een beter resultaat levert ten opzichte van een totale benadering.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.