Europese samenwerking is een groot goed

woensdag 20 december 2017
timer 2 min
‘7
‘70 Jaar Europese samenwerking heeft ons veel gebracht. Als Europees burger ervaar ik het gemak van reizen zonder buitenlandse valuta en paspoort, maar ook de economische groei en welvaart. Landen werken samen en leren van elkaar, ook op het gebied van verkeer en vervoer, bijvoorbeeld over verkeersveiligheid of het stimuleren van duurzame mobiliteit, fiets en ov.

Als econoom zie ik vooral het vrije verkeer van goederen en personen, dat heeft bijgedragen aan de economische groei van Europa, waarbij cynisch genoeg diezelfde economische groei vervolgens leidt tot congestie op onze wegen. Europese samenwerking is een groot goed. Het draagt bij aan (onder andere) wederzijds begrip, economische verbondenheid, kennisoverdracht, standaardisatie en schaalvoordelen.  

 

Met deze verworvenheden moeten we als verkeers- en vervoerkundigen nu de strijd aan gaan met de negatieve effecten van de toegenomen integratie en mobiliteit, zoals congestie, verkeersslachtoffers, uitstoot en oneerlijke concurrentie in de transportsector. Met de ‘Mobility Package’ heeft de Europese Commissie hiervoor de lijnen uitgezet.  

 

In dit nummer leest u hoe we in Nederland, door samen te werken in Europa, kennis en kunde kunnen delen, en hoe we de (financiële) middelen kunnen krijgen voor het ontwikkelen en testen van nieuwe technologieën en innovaties om zo het vervoersysteem schoner, veiliger en efficiënter te maken.'

 

 

 

 
Auteur: Ronald Jorna

Ronald Jorna, senior adviseur bij Mobycon

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden