Fietscommunity: fietsonderzoek naar integraliteit en inclusiviteit

woensdag 9 december 2020

De komende jaren zou het fietsonderzoek zich nadrukkelijk moeten richten op het fietsen als onderdeel van de gehele mobiliteit en bovendien oog moeten hebben voor het verschil tussen stedelijk-centraal gebied en ruraal-perifeer gebied. En ook aandacht hebben voor sociaal, economische en culturele inclusie. Deze conclusie werd getrokken uit de online bijeenkomst van de Fietscommunity ‘Post-corona: Massaal op de Fiets?’ op 15 oktober.

Drie onderzoekers presenteerden een studie naar de rol van de fiets in het post-coronatijdperk. Ori Rubin (UvA) onderzocht het fenomeen thuiswerken. Wat zijn de ervaringen van (voormalige) forenzen die door de coronacrisis zijn overgestapt naar thuiswerken? Het blijkt dat vooral degenen die per fiets naar en van hun werk gingen, het forenzen erg missen.

Matthijs de Haas (KiM) presenteerde de resultaten van recent onderzoek op basis van inzichten uit het Mobiliteitspanel Nederland (MPN). Er wordt sinds de coronacrisis iets positiever over de fiets gedacht, maar nog positiever over de auto, terwijl het openbaar vervoer duidelijk kampt met negatieve beeldvorming.

Niels van Oort (Smart Public Transport Lab TU Delft) stelt dat fiets en openbaar vervoer ‘vrienden’ zijn. Op basis van treinreizigersonderzoek met NS, constateert hij als gevolg van de coronacrisis een verschuiving van trein naar fiets en thuiswerken, maar vooral naar de auto. De rol van de trein heeft sterk aan betekenis verloren. Het fiets-treinsysteem heeft het dan ook zwaar te verduren.

Of het reisgedrag zal veranderen in het (post-)corona tijdperk valt nu nog niet te zeggen. Maar, dit gegeven ontslaat onderzoekers niet van de verplichting om na te denken over hoe de toekomst zou moeten zijn, aldus Van Oort.

Download de presentaties

Download de presentaties van Ori Rubin (UvA), Matthijs de Haas (KiM) en Niels van Oort (TU Delft) op de site van de Fietscommunity: fietscommunity.nl/bijeenkomsten/post-corona-massaal-op-de-fiets/.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.