Fietsers en voetgangers faciliteren

vrijdag 21 december 2018
timer 2 min
Onze steden raken dichtgeslibd met auto’s. Steeds meer mensen nemen de fiets, maar ook die komen in de knel. De ruimte in de stad is beperkt en ongelijk verdeeld. Het is van belang om te beseffen dat onze steden niet zo zijn ingericht als een gevolg van steeds verder toenemend autoverkeer, maar dat we bewust de auto waar mogelijk hebben gefaciliteerd.

Al in de jaren ’60 zijn onze steden veranderd vanuit een visie op vooruitgang waarin de auto een hoofdrol zou gaan spelen. We weten nu dat onze steden op deze manier onleefbaar worden, daarom is het tijd om een switch te maken. Werkend vanuit een visie op de stad die gericht is op ontmoetingen, op verblijven in de openbare ruimte, moeten we nu met name voetgangers en fietsers de ruimte geven.

Er zijn meerdere trends die zo’n switch ondersteunen. De snelle verstedelijking dwingt ons sowieso al om op een nieuwe manier na te denken over hoe we onze steden willen beleven. Als we willen dat we er wonen, moeten we het ook prettig maken om er te zijn, voor iedereen. Verder maken mensen zich in toenemende mate zorgen over ons klimaat, de natuur, het milieu en onze gezondheid. Dit gebeurt op wereldschaal, maar zeker ook direct om ons heen. Als we veel tijd doorbrengen in de stad, moeten we er tevens voor zorgen dat we daar gezond kunnen blijven. Gelukkig zijn er technologische trends die ons daarbij kunnen helpen.

De deelfiets is een mooi voorbeeld van een middel dat steden kunnen inzetten om de rol van de fiets te vergroten. Ik help overheden om wijs te worden uit de vele mogelijkheden van vandaag en om keuzes te maken die morgen en overmorgen nog steeds relevant zijn. We moeten niet passief toekijken hoe disrupties als Über, Airbnb of Obike onze steden uit evenwicht brengen, maar initiatief nemen, experimenteren en bijsturen.

Ik werk samen met diverse partijen aan een deelfiets-initiatief dat veel van deze thema’s verenigt: actieve burgers, lokale economie, circulariteit, gezondheid, luchtkwaliteit en een gezonde businesscase.

Proefrit maken? www.hansschreuder.net.

 
Auteur: Hans Schreuder

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.