Hoezo buiten spelen?

dinsdag 15 juni 2021

Kinderen die buiten (kunnen) spelen ontwikkelen zich beter, zijn creatiever, leren letterlijk en figuurlijk vallen en opstaan, presteren beter op school en nemen later betere beslissingen. Dát moeten verkeerskundigen begrijpen van kinderen en van spelen, legt Jantje Beton-directeur Dave Ensberg-Kleijkers uit in het Spraakmakers interview. Een must-read. Juist nu! Want hoeveel winst kun je boeken als samenleving, door simpelweg kinderen ruimte te geven om buiten te spelen? Een brede stoep maakt al verschil, maar spelen in de natuur heeft verreweg het meeste effect. Dus denk ook aan ravotbosjes, creëer stukjes wildernis.

Nettie Bakker, hoofdredacteur 

Op de dag dat ik dit interview uitwerk, sla ik het boek ‘Nobele wilden, de Oliviers’ open. Een boek over de levens en de uitzonderlijke maatschappelijke bijdragen van vier Britse zussen Olivier. Ook zij speelden buiten als kind, rond de voorlaatste eeuwwisseling in het Engelse Surrey. 

Ik lees: ‘Bunny zou nooit vergeten hoe naarstig hij gezocht had naar (de hut van) de zusjes Olivier. De kinderen van Limpsfield waren bezeten van hutten bouwen, een onmisbare vaardigheid in hun idee van het buitenleven. Bunny had samen met Harold Hobson een langwerpige hut gemaakt. De kinderen van Pease waren ondergronds gegaan: zij hadden een gat gegraven in de tuinwal en een kachelpijp door het aarden dak gedreven om zich de luxe van een stookplaats te kunnen permitteren. Anderen bouwden boomhutten van planken die ze ’s zondags uit de plaatselijke steengroeve pikten. Uiteindelijk werden de Oliviers verraden door de winter. De bladeren vielen en de hut werd zichtbaar. Daarna was het nog maar een kwestie van tijd voordat Bunny verbluft voor het meesterwerk van de zussen stond…’.

De droom van een natuurlijke, gezonde en kansrijke samenleving voor mensen wordt steeds breder gedroomd. Ook de maatregelen ervoor worden allengs bedacht, besproken en beschreven. Nu de stap van droom naar daad. Claim uw rol daarin, zegt Ensberg-Kleijkers tegen u. En spel ook het voetgangersdossier. Een brede stoep maakt immers al een verschil.

 

 

 

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.