Amsterdam Bike City deelt fietskennis

dinsdag 15 juni 2021

Amsterdam ontvangt al jarenlang vele vragen, bezoekers en delegaties uit het buitenland. Het is een logische trekpleister omdat veel fietskennis en -ervaring in de stad en regio is. Mede daarom neemt de gemeente deel aan het Europese programma ‘Handshake’, waarin kennisoverdracht en -uitwisseling over beleid en projecten centraal staan. Amsterdam is als fietsstad zelfs mentor van vijf Europese steden die ook fietsstad willen worden: Bordeaux, Brugge, Rome, Dublin en Turijn.

Om de eigen kennis zo goed mogelijk te delen hebben de Vervoerregio en de gemeente Amsterdam het platform ‘Amsterdam Bike City’ opgericht, en op 1 juni internationaal gepresenteerd. Op dit platform willen de initiatiefnemers samenwerking en overleg tussen verschillende (inter)nationale fietsprofessionals en organisaties tot stand brengen. Dit nieuwe platform, afgekort ABC, wordt in opdracht van de gemeente Amsterdam en de Vervoerregio, uitgevoerd door een consortium van RoyalHaskoningDHV, ML advies en Lukkien Creative Production Company. Het platform richt zich met name op (inter)nationale fietsprofessionals, beleidsorganisaties, kennisinstellingen en andere (maatschappelijke) organisaties die betrokken zijn bij het thema fiets.

Fysiek en online

Het doel van een platform is samenwerking en overleg, zowel fysiek (na corona) als online. Door het uitwisselen van kennis draagt het fietsnetwerk rond dit platform actief bij aan kennisontwikkeling in Amsterdam en regio, waar andere steden en landen vervolgens ook weer gebruik van kunnen maken.

Nieuwe ideeen ontwikkelen in Fietsinnovatielab

Onderdeel van ABC is het ‘Fietsinnovatielab Amsterdam’. Dit ‘lab’ verzamelt nieuwe (fiets)ideeën, geeft ze een podium, onderzoekt of er schaalbare innovaties van gemaakt kunnen worden en ontwikkelt zo nieuwe fietskennis. Een belangrijk instrument hiervoor is een ‘challenge’ voor het beste innovatie-idee. Het Fietsinnovatielab Amsterdam wordt gecoördineerd door Royal HaskoningDHV en zal onder andere samenwerken met de Ovale Tafel (via het Urban Cycling Institute), Decisio, de Fietsersbond en Velo Mondial.

Informatiebijeenkomsten in De Zwijger

Elk half jaar organiseert Amsterdam Bike City in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een bijeenkomst waar kennis, ideeën en innovaties worden uitgewisseld en gestimuleerd.

Delegaties ontvangen

Amsterdam Bike City krijgt ook een rol toebedeeld in het ontvangen van buitenlandse organisaties. Deze bezoekers krijgen zo van professionele begeleiders alle ins- en outs van fietsbeleid en fietsvoorzieningen te horen en te zien. Vanwege corona wordt er nu ook gewerkt aan een digitale vorm van fietsrondleidingen. Ten slotte biedt het platform open-source componenten en een discussiemogelijkheid.

Vragen

Vragen? Stel ze gerust op: https://bikecity.amsterdam.nl

 

.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.