Laura Nugteren (ANWB): NOVI nauwelijks bekend onder ANWB-leden

woensdag 22 april 2020
timer 5 min

ANWB-leden vinden het zinvol om een nationale toekomstvisie te hebben, om zodoende ons land leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Wel zouden ANWB-leden graag willen zien dat hierover meer gecommuniceerd wordt, zodat meer draagvlak gecreëerd wordt voor bepaalde oplossingsrichtingen.

Door Laura Nugteren 

Met de ANWB-leden uit het panel van ‘Denk mee met de ANWB’ zijn we in gesprek gegaan over de Nationale Omgevingsvisie. In hoeverre zijn zij bekend met de NOVI en wat vinden zij belangrijke onderwerpen die moeten worden meegenomen in deze visieontwikkeling?

De meerderheid van de ANWB-leden blijkt niet bekend te zijn met de Nationale Omgevingsvisie. Een aantal leden geeft aan hier wel iets over gehoord te hebben, maar kan de inhoud van deze visie niet benoemen. Leden die er wel mee bekend zijn, hebben er vanuit zakelijk oogpunt mee te maken of hebben vooral interesse in politiek.

Citaat: “Ik was niet bekend met de Nationale Omgevingsvisie en vind zeker dat er meer bekendheid aan moet worden gegeven. Als men meer bekend is met de nodige maatregelen, het hoe en waarom, is men meer bereid om mee te werken en er moeite voor te doen.”
Citaat: “Ik ben bekend met de NOVI, zo ook met de omgevingsvisies van de provincie, de regio en de gemeente. Deze onderwerpen kwamen voorbij via de regionale en gemeentelijke politiek, die ik volg.”

Meer communicatie, meer draagvlak

De meeste ANWB-leden zouden graag willen zien dat er meer aandacht komt voor de Omgevingswet in de media. Hierdoor kan er meer begrip komen voor bepaalde oplossingsrichtingen en krijgt men wellicht ook de mogelijkheid om hierover mee te denken. Een aantal ANWB-leden heeft geen behoefte om hier meer informatie over te krijgen, zij hebben vertrouwen in de keuzes van de professionals die zich hiermee bezighouden.

Citaat: “Er zou veel meer bekendheid aan gegeven moeten worden, en vooral wat voor plannen er zijn en wat voor impact het heeft op je omgeving. Kun je erover meepraten?”
Citaat: “Ik denk dat je als consument/inwoner van Nederland niet alles hoeft te weten of er kennis van moet hebben. Ik heb er vertrouwen in dat de mensen die hiermee bezig zijn ook de kennis hebben om hier goede beslissingen over te nemen.”

Nationale toekomstvisie is zinvol

Om ons land voor toekomstige generaties prettig leefbaar te houden, vinden ANWB-leden het zinvol om een nationale toekomstvisie te hebben, die verder gaat dan enkel de huidige gemeente- en provinciegrenzen. Op deze manier kunnen de verschillende belangen onderling goed op elkaar worden afgestemd.

Citaat: “Het lijkt me zeer zinvol om een langetermijnvisie te hebben op basis waarvan gerichte maatregelen op middellange en korte termijn ontwikkeld en uitgevoerd kunnen worden zodat deze visie over 30 jaar gerealiseerd is.”
Citaat: “Ik vind het goed dat nationaal de grote lijnen uitgezet zijn. Zo zou voorkomen kunnen worden dat op lokaal niveau een oerwoud aan regels ontstaat. In een ideale wereld zouden de regels van alle lokale overheden aansluiten bij de nationale visie.”

Samenhang tussen speerpunten

Duurzame onderwerpen binnen de Omgevingswet dienen volgens de leden veel aandacht te krijgen, zoals klimaatverandering en energietransitie, maar daarnaast vindt men ook de bereikbaarheid en leefbaarheid van steden en regio’s belangrijk. Men zou graag een goede balans zien tussen de genoemde thema’s en speerpunten, wat de visie sterker kan maken.

Citaat: “Omdat alles zo samenhangt kan ik geen keuze in belangrijkheid maken. Juist wanneer er op alle vlakken aandacht voor is, kan deze visie sterker zijn.”
Citaat: “Voor mij gaat het voornamelijk om 'the big picture'. Alles moet samen gewoon kloppen.”

Sceptisch over impact visie

Men hoopt dat de NOVI een positieve impact zal hebben, maar is hier wel sceptisch over. Indien de plannen té abstract en té ambitieus blijken, verwacht men dat de impact gering zal zijn. Daarnaast dient deze visie breed gedragen te worden op korte, maar ook op lange termijn.

Citaat: “Een door feiten en wetenschappelijke inzichten onderbouwd en breed gedragen NOVI kan zeker impact hebben. Maak de visie concreet genoeg, anders blijft het een abstractie en weinig tastbaar en zal het niet gaan werken.”
Citaat: “Op de lange termijn is het zeker zinvol, maar het zal wel een kwestie zijn van een lange adem en erin blijven geloven.”

Laura Nugteren, Blauw Research, namens ‘Denk mee met de ANWB’

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

In Nederland moet het nu wel duidelijk zijn dat er veel aan de hand is en er een aantal maatregelen worden genomen. Helaas is het voor de gemiddelde Nederlander onduidelijk, het hoe en waarom bevind zich meestal in de mist. Tevens worden door de overheid veel maatregelen getroffen waarop niet gecontroleerd wordt. Zie o.a. de afvallozingen in open water het te veel toepassen van bestrijdingsmiddelen en meststoffen, het niet houden aan de maatregelen tegen het verspreiden van corona o.a. de vleesverwerkende industrie ondanks de gegeven waarschuwingen.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.