Onderzoek kilometerregistratie aangeboden aan Tweede Kamer

vrijdag 20 januari 2023

Voor de invoering van 'betalen naar gebruik' in plaats van het huidige systeem van motorrijtuigenbelasting, is een betrouwbare registratie van het aantal gereden kilometers noodzakelijk. Om inzicht te krijgen in de geschikte technische mogelijkheden voor kilometerregistratie heeft het kabinet onderzoek laten doen. Dit onderzoek is aangeboden aan de Tweede Kamer. 

In het onderzoek is gekeken naar fraudebestendigheid, kosten, privacy, uitvoerbaarheid en gebruiksgemak. Uit het onderzoek blijkt dat er meerdere mogelijkheden zijn, elk met hun eigen voor- en nadelen. Enkele opties zijn het gebruiken van de bestaande kilometerteller, of de inbouw van meet- en registratieapparatuur in voertuigen. 

Bestaande teller

Om de voor- en nadelen van de verschillende registratiesystemen af te wegen gaat het kabinet over de onderzoeksresultaten in gesprek met belanghebbenden. Daarnaast vindt voor de optie van het gebruik van de bestaande kilometerteller begin 2023 vervolgonderzoek plaats. Dit richt zich op het potentiële fraudegedrag van risicogroepen en de maatregelen die tegen dit gedrag mogelijk zijn. D

Privacy en eenvoud

Eén van de uitgangspunten van het kabinet voor het registratiesysteem is dat alleen data wordt vastgelegd die nodig is om belasting te kunnen heffen. Voor het heffen van de belasting hoeft daarom alleen te worden geregistreerd hoeveel kilometers een auto jaarlijks rijdt. Het maakt daarbij niet uit waar en wanneer deze kilometers zijn gereden. Andere uitgangspunten vanuit het kabinet zijn dat het systeem eenvoudig moet zijn en uiterlijk in 2030 kan worden ingevoerd.

Betere verdeling van lasten

De invoer van de kilometerheffing moet de lasten evenwichtiger en rechtvaardiger verdelen. Ook moet de heffing automobilisten stimuleren bewuster met autogebruik om te gaan. Ook moeten files zo worden bestreden. Een ander doel is het op peil houden van de belastinginkomsten. Door het groeiende aantal elektrische auto’s dalen de inkomsten uit de autobelastingen, omdat voor elektrische auto’s op dit moment geen brandstofaccijnzen en aanschafbelasting wordt betaald.

Lees over de kamerbrief

Blog: Is de kilometerheffing wel nodig?
 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.