Oproep verkeersveiligheidscoalitie: investeringen in verkeersveiligheid broodnodig

donderdag 22 april 2021

De Verkeersveiligheidscoalitie biedt hun Verkeersveiligheidsmanifest 2.0 aan, met vijf actiepunten om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. De coalitie bestaat uit onder meer de ANWB, het Fonds Slachtofferhulp, de grote gemeentes (Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht) en Veilig Verkeer Nederland.

De coalitie doet de oproep aan het kabinet om meer te investeren in verkeersveiligheid, zeker nu het aantal verkeersdoden en -gewonden onder kwetsbare verkeersdeelnemers toeneemt. Het manifest richt zich op het veiliger maken van wegen en fietspaden, afleiding in het verkeer verminderen en voertuigveiligheid. Vorig jaar was er een lichte daling zichtbaar onder het aantal verkeersslachtoffers, maar niet onder fietsers.

De coalitie benadrukt dat verkeersslachtoffers de samenleving jaarlijks 17 miljard euro kosten en de druk op acute en langdurige zorg hoog blijf. 

Doelstellingen

"Nederland heeft als ambitie voor 2050: nul verkeersslachtoffers. Dat is mooi, maar politiek en beleidsmatig gezien ook te vrijblijvend. De Europese Unie en de Verenigde Naties streven voor de komende tien jaar naar een halvering van het aantal verkeersslachtoffers. Dat zou ons land dus minimaal óók moeten willen", aldus de coalitie.

De coalitie heeft laten doorrekenen dat er in de komende dertig jaar minstens 12 miljard in verkeersveiligheid extra geïnvesteerd zou moeten worden. Vijf miljard daarvan is voor veiligere infrastructuur. 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.