Peter Arts: De juiste professional op de juiste plek

vrijdag 18 december 2015
timer 3 min
Peter Arts is actief gepensioneerd. Na 25 jaar bedrijfsleven en onderwijs aan de NHTV, laat hij het werkveld nog niet los. Dit jaar startte hij het, voor zover bekend, enige wervings en selectiebureau voor verkeerskundigen. Welke trends signaleert Arts uit de gesprekken met verkeerskundigen?

Peter Arts: ‘Het uitgebreide netwerk dat ik de laatste 25 jaar heb opgebouwd, gebruik ik nu bij werving en selectie. Na het versturen van twee nieuwsbrieven, hebben veel verkeerskundigen zich gemeld met de vraag of ik hen kan helpen bij het zoeken naar een nieuwe uitdaging. Sindsdien ben ik intensief bezig om te kijken of er opdrachtgevers zijn die ik in contact kan brengen met deze verkeerskundigen die hun specifieke kennis, kunde en interesse graag verder willen uitbouwen. Ik stel overigens vast dat er langzaamaan meer vacatures komen en er dus meer beweging komt in de markt.

 

Verbonden vakgebied

Naast mijn werkzaamheden voor het bureau, maak ik me sterk voor een verbonden vakgebied, als actief lid van het TransitieTeam Verkeer en Mobiliteit. En heel concreet en praktisch probeer ik met een aantal partijen (adviesbureau’s en onderwijsinstellingen) zowel in Nederland als in Belgie een project op te starten waarbij onderzoek kan plaatsvinden naar verschillen in categorisering van wegen in Belgie en Nederland. Belgie kent diverse categoriseringsplannen, Zo zijn er op Vlaams en provinciaal niveau verschillende structuurplannen en op gemeentelijk niveau, het gemeentelijke mobiliteitsplan. De bedoeling is om de verschillen in kaart te brengen, te analyseren en te kijken of afstemming denkbaar is. We onderzoeken de mogelijkheid van een Europese subsidie hiervoor.’

Uit de huidige processen stappen

Als trends onder verkeerskundigen noemt Arts een groeiende belangstelling voor innovatie. ‘Ik hoor dit van verkeerskundigen die willen switchen van baan. Zij hebben een groeiende belangstelling voor innovaties, bijvoorbeeld voor smart mobility of voor ontwikkelingen in de noodzakelijke transitie naar  slimmere en duurzame mobiliteit. Ik denk dat er bij de ‘grotere’ adviesbureaus en overheden zeker mogelijkheden zijn om deze expertise meer uit te rollen. Ik draag hier zelf aan bij door deze belangstelling van verkeerskundigen in het werkveld uit te zetten voor zover dit mogelijk is. In brede zin vind ik dat bedrijven meer uit hun huidige processen zouden moeten stappen en meer moeten experimenten met nieuwe ontwikkelingen op het moment dat deze op de markt komen.

In 2016 geef ik geen les meer en richt ik me nog meer op werving en selectie van verkeerskundigen. Graag help ik de juiste professional op de juiste plaats te krijgen. Vanuit de verkeerskundigen is er belangstelling genoeg, nu de werkgevers nog.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.